Suprelorin 4,7mg x 2 implanturi

Categorie

Hormonale

Producator
Specie

Caini

Substanta activa

Deslorelin

Descriere

Substante active: Deslorelin

Specii tinta: Caini

Indicatii:

Pentru inducerea infertilitatii temporare la caini masculi sanatosi, necastrati, maturi din punct de vedere sexual.

Forma de prezentare:

Cutie de carton care contine doua injectoare pentru implant sterilizate, ambalate separat in folii inchise ermetic, impreuna cu un dispozitiv de implantare (actionator).

Cale administrare: Subcutanat

Doza recomandata:

Doza recomandata este de un implant la un caine, indiferent de talia cainelui. 
Pentru a evita introducerea infectiilor, locul de implantare trebuie dezinfectat inaintea efectuarii implantarii. Daca animalul are par lung, la nevoie trebuie tunsa o zona mica.
Produsul trebuie implantat subcutanat, in zona cu piele laxa a spatelui, intre partea inferioara a cefei si zona lombara. A se evita injectarea implantului in tesutul adipos, deoarece eliberarea substantei active poate fi blocata in zonele cu vascularizatie redusa.

1. Indepartati capacul Luer Lock al injectorului pentru implant;
2. Atasati actionatorul la injectorul pentru implant, utilizand conectorul Luer Lock;
3. Ridicati pielea laxa a spatelui dintre omoplati. Introduceti acul subcutanat, pe toata lungimea;
4. Apasati complet pistonul actionatorului si, in acelasi timp, retrageti incet acul;
5. Apasati pielea la nivelul locului de insertie pe masura ce acul este retras, mentinand presiunea timp de 30 secunde;
6. Controlati injectorul si acul pentru a va asigura ca implantul nu a ramas in injector sau in ac si ca distantierul este vizibil. In unele cazuri este posibila palparea implantului in situ.

Repetati administrarea la fiecare sase luni pentru a mentine eficacitatea.

Nu utilizati produsul daca punga din folie este deteriorata.
Implantul biocompatibil nu trebuie indepartat. Cu toate acestea, in cazul in care se impune oprirea tratamentului, implanturile pot fi indepartate pe cale chirurgicala de catre medicul veterinar. Implanturile pot fi localizate prin ecografie.

Specificatii:

Infertilitatea se instaleaza de la 6 saptamani pana la cel putin 6 luni de la tratamentul initial. In consecinta, cainii tratati trebuie tinuti in continuare la distanta de catelele in calduri in primele 6 saptamani dupa tratamentul initial.
In studii clinice, unul dintre cei 75 caini tratati cu acest produs s-a imperecheat cu o catea in calduri, in perioada de sase luni de la implantare, dar aceasta acuplare nu a fost finalizata cu gestatie. In cazul in care un caine tratat se imperecheaza cu o catea in intervalul de sase saptamani si sase luni dupa tratament, trebuie luate masuri pentru excluderea riscului gestatiei.
In cazuri rare, a fost raportata suspiciunea lipsei eficacitatii asteptate (in majoritatea cazurilor a fost raportata lipsa reducerii dimensiunilor testiculului si/sau a avut loc imperecherea). Lipsa eficacitatii tratamentului poate fi confirmata cu siguranta doar prin determinarea nivelelor de testosteron (de ex.
printr-un marker substitutiv cunoscut al fertilitatii). Daca exista suspiciunea lipsei de eficacitate a tratamentului trebuie verificat implantul cainelui (prezenta).
Orice imperechere care are loc la peste 6 luni de la administrarea produsului poate sa provoace gestatie. Cu toate acestea, dupa administrarea implanturilor succesive nu este necesar sa se tina catelele la distanta de cainii tratati, cu conditia ca produsul sa fie administrat la fiecare 6 luni.
Daca se banuieste pierderea primului implant, aceasta poate fi confirmata prin observatia ca nu are loc reducerea circumferintei scrotale sau a nivelului plasmatic de testosteron la saptamani de la data suspectata pentru pierdere, deoarece ambele vor fi reduse daca exista un implant corect. Daca se suspecteaza pierderea implantului dupa reimplantare la 6 luni, atunci va fi observata o crestere a circumferintei scrotale si/sau nivelelor plasmatice de testosteron. In ambele situatiise se va administra un nou implant.
Nu s-a investigat capacitatea cainilor de a procrea dupa ce concentratiile plasmatice de testosteron au revenit la normal, dupa administrarea produsului.
In privinta concentratiilor de testosteron (un marker substitutiv cunoscut al fertilitatii), in studii clinice peste 80 % din cainii carora li s-au administrat unul sau mai multe implanturi au revenit la concentratii plasmatice normale de testosteron (0,4 ng/ml) intr-un interval de 12 luni de la implantare. La nouazeci si noua la suta din caini, concentratiile plasmatice de testosteron au revenit la valori normale intr-un interval de 18 luni de la implantare. Cu toate acestea, exista date limitate care sa demonstreze reversibilitatea completa a efectelor clinice (marime redusa a testiculelor, volum scazut al ejacularii, numar scazut de spermatozoizi si libido scazut), inclusiv fertilitatea dupa sase luni sau dupa implanturi repetate. In cazuri foarte rare (< 0,1%), infertilitatea poate dura mai mult de 18 luni.
In studii clinice, inhibarea secretiei de testosteron s-a mentinut la majoritatea cainilor de talie mai mica (<10 kg greutate corporala), timp de peste 12 luni dupa implantare. Exista date limitate referitoare la cainii de talie foarte mare (>40 kg greutate corporala), dar durata inhibarii secretiei de testosteron a fost comparabila cu cea observata la cainii de talie medie si mare. In consecinta, utilizarea produsului la cainii cu greutati mai mici de 10 kg sau mai mari de 40 kg trebuie sa depinda de evaluarea risc/beneficiu efectuata de catre medicul veterinar.
Castrarea chirurgicala sau medicala poate avea consecinte neasteptate (de ex. ameliorarea sau inrautatirea) comportamentului agresiv. Astfel, cainii cu tulburari sociopate si care prezinta episoade de agresivitate intraspecie (caine-caine) si/sau interspecie (caine fata de alte specii) nu ar trebui castrati nici chirurgical, nici prin implant.

Reactii adverse:

In timpul studiilor de siguranta/eficacitate s-a observat frecvent o tumefiere moderata la locul implantului, timp de 14 zile.
Pe durata tratmentului au fost raportate efecte clinice rare: tulburari ale blanii (de ex. pierderea parului, alopecie, modificari ale firului de par), incontinenta urinara, semne asociate cu diminuarea raspunsului (de ex. reducerea dimensiunilor, activitate redusa a testiculului, crestere in greutate). In cazuri foarte rare, poate avea loc ascensiunea unui testicul prin inelul inghinal. In perioada de tratament se va observa o scadere semnificativa a marimii testiculelor. In cazuri foarte rare, se poate observa ascensiunea unui testicul in inelul inghinal.
In cazuri foarte rare a crescut trecator interesul sexual, a aparut o crestere a dimensiunilor testiculului si durere testiculara, imediat dupa implantare. Aceste semne dispar fara tratament.
In cazuri foarte rare, a fost raportata o modificare trecatoare a comportamentului cu dezvoltarea agresivitatii (a se vedea sectiunea 4.4).
La oameni si animale, testosteronul moduleaza susceptibilitatea la convulsii. In cazuri foarte rare (<0.01%) a fost raportata aparitia trecatoare a convulsiilor dupa implant, chiar daca nu a fost stabilita o relatie de cauzalitate cu administrarea implantului. In unele cazuri, cainele a avut criza epileptica inainte de administrarea implantului sau a fost diagnosticat cu epilepsie.

Precautii:

Nu s-a investigat utilizarea produsului la caini aflati in perioada prepubertara. In consecinta, se recomanda ca tratamentul sa fie initiat numai dupa ce cainii au ajuns la pubertate.
Datele obtinute demonstreaza ca tratamentul cu acest produs va reduce libidoul cainelui, dar nu s-au investigat alte modificari comportamentale (de exemplu, agresivitatea specifica cainilor masculi).

Depozitare: A se pastra la frigider (2°C – 8°C), A nu se congela

Read moreShow less
Detalii ale produsului
H14

Fisa tehnica

Prescriptie
DA
Specii tinta
Caini
Substanta activa
Deslorelin
Cale administrare
Subcutanat
Link ICMBV
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/suprelorin-epar-product-information_ro.pdf
Prospect

Meniu