Suprelorin 4,7mg x 2 implanturi

Categorie

Hormonale

Producator
Specie

Caini, Pisici

Substanta activa

Deslorelin

Descriere

Substante active: Deslorelin

Specii tinta: Caini, Pisici

Indicatii:

Caini masculi: Pentru inducerea infertilitatii temporare la caini masculi sanatosi, necastrati, maturi din punct de vedere sexual.

Caini femele prepubertare: Pentru inducerea infertilitatii temporare, pentru a intarzia aparitia primului estru si a primelor semne de calduri si pentru a preveni gestatia la o varsta mica la femelele necastrate, sanatoase si imature din punct de vedere sexual. Implantul trebuie administrat la varsta cuprinsa intre 12 si 16 saptamani de viata.

Motani: Pentru inducerea infertilitatii temporare si suprimarea mirosului de urina si a comportamentelor sexuale, cum ar fi libidoul, vocalizarea, marcarea cu urina si agresivitatea la pisicile masculi necastrate de la varsta de 3 luni.

Forma de prezentare:

Cutie de carton care contine doua injectoare pentru implant sterilizate, ambalate separat in folii inchise ermetic, impreuna cu un dispozitiv de implantare (actionator) care nu este sterilizat. Actionatorul este atasat la injectorul pentru implant cu ajutorul conectorului Luer Lock.

Cale administrare: Subcutanat

Doza recomandata:

Doza recomandata este de un implant la un caine sau o pisica, indiferent de talia cainelui sau a pisicii.
Pentru a evita introducerea infectiilor, locul de implantare trebuie dezinfectat inaintea efectuarii implantarii. Daca animalul are par lung, la nevoie trebuie tunsa o zona mica.
Produsul trebuie implantat subcutanat, sub pielea laxa a spatelui, intre partea inferioara a cefei si zona lombara. A se evita injectarea implantului in tesutul adipos, deoarece eliberarea substantei active poate fi blocata in zonele cu vascularizatie redusa.
1. Indepartati capacul Luer Lock al injectorului pentru implant.
2. Atasati actionatorul la injectorul pentru implant, utilizand conectorul Luer Lock.
3. Ridicati pielea laxa a spatelui dintre omoplati. Introduceti acul subcutanat, pe toata lungimea.
4. Apasati complet pistonul actionatorului si, in acelasi timp, retrageti incet acul.
5. Apasati pielea la nivelul locului de insertie pe masura ce acul este retras, mentinand presiunea timp de 30 secunde.
6. Controlati injectorul si acul pentru a va asigura ca implantul nu a ramas in injector sau in ac si ca distantierul este vizibil. In unele cazuri este posibila palparea implantului in situ.

Repetati administrarea la fiecare sase luni pentru a mentine eficacitatea la cainii masculi si la 12 luni pentru a mentine eficacitatea la motani.

Nu utilizati produsul daca punga din folie este deteriorata.
Implantul este biocompatibil si nu trebuie indepartat. Cu toate acestea, in cazul in care se impune oprirea tratamentului, implanturile sau fragmente ale acestuia pot fi indepartate pe cale chirurgicala de catre medicul veterinar. Implanturile pot fi localizate prin ecografie.

Specificatii:

Caini masculi:
Infertilitatea se instaleaza de la 6 saptamani pana la cel putin 6 luni de la tratamentul initial. In consecinta, cainii tratati trebuie tinuti in continuare la distanta de catelele in calduri in primele 6 saptamani dupa tratamentul initial.

Caini femele prepubertare:
In studii clinice, primul estru a avut loc intre 6 si 24 de luni de la administrarea produsului la 98,2% dintre animale; pentru una din 56 de catele (1,8%), suprimarea estrului a durat 5 luni. Mai exact, 44,6 % dintre catele au prezentat primul estru intre 6 si 12 luni de la implantare, iar 53,6 % intre 12 si 24 de luni dupa implantare. Produsul medicinal veterinar trebuie administrat numai la catele aflate in perioada prepubertara cu varste cuprinse intre 12 si 16 saptamani, care nu prezinta semne de estru. Valorile de masurare a nivelurilor hormonale si frotiurile vaginale pot fi folosite pentru a confirma absenta estrului.

Motani:
La motanii maturi, inducerea infertilitatii si suprimarea mirosului de urina si a comportamentelor sexuale se realizeaza de la aproximativ 6 saptamani pana la 12 luni de la implantare. In cazul in care un motan se imperecheaza cu o femela inainte de 6 saptamani sau dupa 12 luni de la implantare, trebuie luate masuri adecvate pentru a exclude riscul de gestatiei. Atunci cand produsul s-a implantat la pisoi masculi in varsta de 3 luni, suprimarea fertilitatii a durat cel putin 12 luni la 100% dintre pisici si peste 16 luni la 20% dintre pisici.

Reactii adverse:

Toate speciile tinta:
Gonadectomia chirurgicala prepubertara si suprimarea hormonala prepubertara pot intarzia inchiderea fizeala la oasele lungi, de regula fara consecinte clinice sau patologice.
Caini (masculi si femele):
In timpul studiilor de siguranta/eficacitate s-a observat frecvent o tumefiere moderata sau descuamarea la locul implantului, timp de 14 zile. Intr-un studiu de teren, a fost raportata in mod frecvent dermatita locala care a durat pana la 6 luni.
In perioada de tratament, au fost raportate efecte clinice rare:
Tulburari ale blanii (de ex. pierderea parului, alopecie, modificari ale firului de par), incontinenta urinara, semne asociate cu diminuarea raspunsului (de ex. reducerea dimensiunilor, activitate redusa a testiculului, crestere in greutate) au fost raportate rar pe durata tratamentului.
Se poate observa ascensiunea unui testicul in inelul inghinal, in cazuri foarte rare.
S-a raportat o crestere trecatoare a interesului sexual si a aparut o crestere a dimensiunilor testiculului si durere testiculara, imediat dupa implantare, in cazuri foarte rare. Aceste semne dispar fara tratament.
Schimbarea comportamentala tranzitorie, odata cu dezvoltarea agresiunii a fost raportata foarte rar (a
se vedea sectiunea 4.4).
La oameni si animale, hormonii sexuali (testosteron si progesteron) moduleaza susceptibilitatea la convulsii. Au fost raportate foarte rar (<0,01%) convulsii tranzitorii, la scurt timp dupa implantare, desi relatia cauzala cu aplicarea implantului nu a fost stabilita. In unele cazuri, cainele a avut criza epileptica inainte de administrarea implantului sau a fost diagnosticat cu epilepsie.
Pisici:
Au fost observate frecvent reactii locale tranzitorii, constand in eritem si durere sau caldura in ziua implantarii. Tumefierea (<5mm) a fost frecvent observata timp de pana la 45 de zile intr-un studiu de teren. Tumefierea severa (>4cm) cu o durata mai mare de 7 luni a fost raportata la 1 din 18 pisici intrun studiu de laborator.
Se poate observa o crestere a activitatii sexuale si a vagabondajului, in mod tranzitoriu la motani maturi, in primele saptamani dupa implantare.
Se cunoaste faptul ca un aport alimentar crescut si cresterea greutatii corporale sunt asociate cu sterilizarea. Unele pisici tratate isi maresc greutatea corporala cu pana la 10% in timpul perioadei de efect.

Precautii:

Caini masculi: Nu s-a investigat utilizarea produsului la caini masculi aflati in perioada prepubertara. In consecinta, se recomanda ca tratamentul sa fie initiat numai dupa ce cainii masculi au ajuns la pubertate. Datele obtinute demonstreaza ca tratamentul cu acest produs va reduce libidoul cainelui, dar nu s-au investigat alte modificari comportamentale (de exemplu, agresivitatea specifica cainilor masculi).

Caini femele prepubertare: Intr-un studiu, din cele 34 de catele carora li s-a implantat produsul la varste cuprinse intre 16 si 18 saptamani, un animal caruia i s-a implantat produsul la 16-17 saptamani si doua animale carora li s-a implantat produsul la 17-18 saptamani au prezentat un estru indus de implant. Tratamentul repetat nu a fost investigat la catele si, prin urmare, nu este recomandat. Dupa atingerea maturitatii sexuale la sfarsitul efectului unui implant, au fost colectate informatii privind ciclurile de calduri si capacitatea de reproducere a catelelor pui: nu au fost observate probleme de siguranta a reproducerii. Intr-un studiu de control, sase gestatii la cinci catele s-au incheiat cu unul pana la noua pui vii. Din cauza cantitatii limitate de date, utilizarea la catele aflate in perioada 5 prepubertara destinate reproducerii trebuie sa se faca in conformitate cu o evaluare a beneficiilor/riscurilor de catre medicul veterinar responsabil. Nu se recomanda utilizarea la catele mature din punct de vedere sexual pentru a suprima functia de reproducere si ciclurile de estru din cauza riscului de inducere a unui estru, care poate provoca patologie uterina si ovariana (metropauza, chisturi) si gestatie nedorita.

Motani: Nu exista date disponibile in cazul pisoilor cu testicule necoborate la implantare. Se recomanda sa se astepte pana cand testiculele au coborat inainte de a administra produsul. Exista date limitate in ceea ce priveste revenirea la fertilitatea normala dupa administrari repetate ale produsului medicinal veterinar. Capacitatea pisoilor de a procrea dupa revenirea la niveluri normale de testosteron plasmatic, dupa administrarea produsului medicinal veterinar, nu a fost pe deplin demonstrata, in special la pisicile aflate in perioada prepubertara. Prin urmare, decizia de a utiliza produsul medicinal veterinar la motani care urmeaza sa fie folositi pentru reproducere trebuie luata de la caz la caz.

Depozitare: A nu se congela, A se pastra la frigider (2°C – 8°C)

Read moreShow less
Detalii ale produsului
H14

Fisa tehnica

Prescriptie
DA
Specii tinta
Caini, Pisici
Substanta activa
Deslorelin
Cale administrare
Subcutanat
Link ICMBV
https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2022/20220614156079/anx_156079_ro.pdf
Prospect

Meniu