Depo-Promone 50x3ml

Categorie

Hormonale

Producator
Specie

Caini

Substanta activa

Medroxiprogesteron

Descriere

Substante active: Medroxiprogesteron

Specii tinta: Caini

Indicatii:

Prevenirea estrului la catelele in calduri in concordanta cu urmatoarele recomandari:

1. Catelele pentru care monta sau fatarea implica un risc foarte mare pentru viata animalului.

2. Catele care prezinta un risc chirurgical mare in cazul operatiei de ovario-histerectomie. Trebuie sa se tina cont ca o parte din aceste catele pot sa necesite o interventie chirurgicala mai tarziu. Depo-Promone poate oferi acestor femele posibilitatea mai multor luni de prelungire a longevitatii fara a determina tulburari ale estrului sau consecinte indezirabile asupra gestatei.

3. Catele la care gestatia nu este dorita.

4. Catele la care gestatia este optionala.

O administrare de Depo-Promone este recomandata pentru prelungirea datei de instalare a unei noi gestatii.

Contraindicatii:

Nu se recomanda pentru catele de la care se doreste obtinerea de pui (cele din canisa). 

Progesteronul stimuleaza proliferarea si activitatea secretorie a endometrului la catea. La catele tratate si netratate cu Depo-Promone acest raspuns este de natura tranzitorie, dar, la unele femele, poate persista determinand marirea uterului sau o acumulare inacceptabila de mucus la nivelul uterului sau scurgeri vaginale si poate fi legata de aparitia piometrului. Astfel, Depo-Promone este contraindicat la catele in urmatoarele situatii: pro-estru, estru sau metestru; catele inainte de primul estru; catele gestante; antecedente de afectiuni genito-urinare; scurgeri vaginale anormale si persistente; nimfomanie sau perioade anormale de estru; gestatie falsa; tumori mamare ce pot fi stimulate sub influenta activitatii progesteronice; alte anomalii depistabile ale sistemului endocrin sau reproducator.

Studiile clinice au demonstrat ca Depo-Promone poate induce lactatie si marirea in volum a glandei mamare la unele catele; in acest caz, acest produs nu trebuie administrat la femelele ce au prezentat astfel de manifestari. Gradul maririi in volum a glandei mamare variaza de la foarte putin pana la unele cazuri la care procesul poate fi de nedorit. Efectul este de nedorit la femelele din rasele de ogari care participa la curse. 
Depo-Promone singur sau in combinatie cu estrogenii nu trebuie administrat la animalele ce prezinta sangerari uterine anormale, tumori mamare sau marirea in volum a glandei mamare pana cand un diagnostic precis nu este stabilit si posibilitatea aparitiei neoplaziei a fost exclusa. 
Unele efecte de subtiere a pielii sau/si decolorare a parului au fost raportate la nivelul locului de injectare subcutanata. Aceste efecte localizate sunt determinate probabil de efectul antiinflamator al medroxiprogesteronului acetat. Din acest motiv Depo-Promone trebuie sa fie inoculat intr-un loc putin vizibil cum ar fi fata intema a coapsei. 
La unele catele expuse la doze mari de steroizi progestationali s-a observat aparitia de noduli mamari. Animalele aflate sub terapie cu Depo-Promone trebuie sa fie examinate periodic pentru a se observa daca au aparut noduli mamari situatie in care se va institui o terapie diferita de la caz la caz. Unii indivizi pot prezenta o predispozitie catre obezitate in cazul tratamentului cu Depo-Promone. Acesti indivizi trebuie sa fie examinati pentru alte cauze posibile si trebuie luate masurile corespunzatoare. 
Se va avea in vedere si regimul alimentar. Depo-Promone nu trebuie sa fie utilizat la animalele aflate sub tratament pentru diabet fara o mentinere stricta sub observatie pentru a se observa aparitia sau nu a acestor efecte. 
Hiperplazia endometriala chistica a fost observata la unele animale in cazul utilizarii Depo-Promone. S-a demonstrat ca ovarele trebuie sa fie prezente, pentru ea, la nivelul uterului sa se obtina un raspuns de tip gestational in cazul utilizarii Depo-Promone. Se poate specula ca aceste catele cu o activitate ovariana marcanta sau cu un uter mult mai reactiv sunt cele care raspund prin diferite grade de hiperplazie endometriala sau de marire in volum a uterului. Catelele care raspund negativ nu pot fi depistate inainte de a se administra Depo-Promone. Cele care prezinta o marire extrema a uterului sau scurgeri vaginale persistente trebuie sa fie supuse, in mod uzual, la ovario-histerectomie pentru corectarea acestei stari de sanatate. Infectiile, ca cele evidentiate prin semne histologice ale inflamatiei sunt descoperite doar ocazional. Continutul uterului marit in volum este in general de natura mucoida, dar poate varia pana la prezenta materialului purulent. 
Cu toate acestea, Depo-Promone nu trebuie sa fie utilizat la catelele ale caror proprietari doresc sa le utilizeze pentru obtinerea de pui fara acordul proprietarului si fara a-l informa asupra riscului de aparitie a hiperplaziei chistice endometriale, a piometrului si a necesitatii recurgerii la ovariohisterectomie. Proprietarii trebuie sa fie atentionati sa anunte prompt medicul veterinar despre prezenta oricaror scurgeri vaginale anormale sau marire anormala a abdomenului cu scopul de reducere a posibilitatii aparitiei toxiemiei sistemice sau a piometrului.

Forma de prezentare:

Cutie de carton cu un flacon de 3 ml

Cale administrare: Subcutanat

Doza recomandata:

Pentru prevenirea estrului se administreaza 1 ml produs (echivalent cu 50 mg medroxiprogesteron acetat), administrat pe cale subcutanata in timpul anestrului, cu repetare dupa un interval de 6 luni, administrat intr-un loc ferit privirilor datorita posibilitatii modificarii culorii parului, subtierii pielii. La catele, perioada recomandata pentru administrarea produsului pentru prevenirea estrului este de 3 - 5 luni dupa estru. Se recomanda ca perioada din ciclu estral sa fie determinata fie prin anamneza animalului sau/si prin executarea unui frotiu vaginal inainte de administrarea produsului. 
La animalele la care prevenirea estrului este dorita pe o perioada mai mare de timp, repetarea injectiilor subcutanate trebuie sa se realizeze la intervalele recomandate de 6 luni. Omiterea readministrarii produsului poate determina reaparitia estrului dupa o perioada variabila de timp.

Specificatii:

Nu se recomanda ca acest produs sa fie administrat la alte specii decat la catele. 

Precautii:

Se va agita bine flaconul inainte de utilizare. 

Utilizare in perioada de gestatie, lactatie:
Depo-Promone este contraindicat la catelele gestante si in lactatie.

Depozitare: A nu se congela, A se pastra la temperaturi sub 25°C

Read moreShow less
Detalii ale produsului
H54

Fisa tehnica

Prescriptie
DA
Specii tinta
Caini
Substanta activa
Medroxiprogesteron
Cale administrare
Subcutanat
Link ICMBV
http://www.icbmv.ro/prospecte/depo_promone_modif_4.pdf
Prospect

Meniu