Alizin 30mg/ml solutie injectabila
Aglepristona
Substante active: Aglepristona
Specii tinta: Caini
Indicatii:
Catele gestante: inducerea avortului pana la 45 de zile de la imperechere.
Contraindicatii:
Nu se utilizeaza la caini cu tulburari ale functiei hepatice sau renale, la animale cu diabet sau la caini cu sanatate precara.
Nu se utilizeaza la caini cu hipoadrenocorticism (boala Addison) sau Ia caini cu predispozitie genetica la hipoadrenocorticism.
Nu se utilizeaza la caini in caz de hipersensibilitate cunoscuta la aglepriston sau la oricare dintre excipienti.
Forma de prezentare:
Cutie de carton cu un flacon de 10ml
Cale administrare: Subcutanat
Doza recomandata:
Se administreaza 10 mg aglepriston pe kg greutate corporala, echivalent cu 0,33 ml produs medicinal veterinar pe kg greutate corporala, de 2 ori, la interval de 24 de ore.
Se injecteaza doar subcutanat. Reactiile locale severe pot fi evitate daca produsul medicinal veterinar este administrat in zona cefei. Un masaj usor al locului injectiei este recomandat.
La catelele mari se recomanda sa se injecteze maxim 5 ml intr-un singur loc.
Acest produs nu contine conservant antimicrobian. Stergeti dopul inaintea extragerii fiecarei doze. Se va folosi o seringa cu ac steril si uscat.
Dupa administrarea produsului medicinal veterinar la caini, avortul (sau resorbtia) apare in 7 zile.
Specificatii:
ln cazuri rare a fost raportata lipsa eficacitatii (>0,01% pana la <0,1%), in cadrul raportarilor de farmacovigilenta. Pentru a reduce posibilitatea lipsei de eficienta, evitati folosirea Alizin pana la sfarsitul estrului si evitati o noua imperechere pana la sfarsitul estrului.
La catele confirmate ca fiind gestante, a fost observat avortul partial la 5% dintre cazuri in testele din practica.
Se recomanda intotdeauna o examinare clinica minutioasa pentru a confirma evacuarea completa a continutului uterului. Ideal, examinarea ar trebui facuta ecografic. Aceasta examinare ar trebui efectuata la 10 zile de la tratament si la cel putin 30 de zile de la imperechere.
In cazul avortului partial sau lipsei avortului, se poate recomanda repetarea tratamentului dupa 10 zile, intre a-30-a si a-45-a zi de la imperechere. Ar trebui, de asemenea, luata in considerare si interventia chirurgicala.
Reactii adverse:
La catelele tratate dupa 20 de zile de gestatie, avortul este insotit de semnele fiziologice ale nasterii: expulzie fetala, scurgere vaginala, apetit redus, neliniste si congestie mamara. In testarea in teren, 3,4% dintre catele au suferit infectii uterine. Dupa inducerea avortului cu produsul medicinal veterinar, s-a observat frecvent o revenire precoce la estru (intervalul estru - estru redus cu 1 pana la 3 luni). Efecte adverse, cum ar fi anorexia (25%), excitatie (23%), depresie (21%), voma (2%) si diaree (13%) au fost raportate din testarile practice.
In testarile in teren, administrarea produsului medicinal veterinar produce durere in timpul si pe durata scurta dupa injectie la 17% dintre caini si o reactie inflamatorie locala la locul injectiei la 23% dintre caini. Marimea si intensitatea acestei reactii depind de volumul de produs medicinal veterinar care a fost administrat. Poale sa apara edem, ingrosarea pielii, marirea ganglionilor locali si ulceratie. Toate reactiile locale sunt reversibile si dispar de obicei in 28 de zile de la injectare. In testarile in teren, administrarea produsului medicinal veterinar a produs modificari hematologice/biochimice la 4,5% dintre caini. Aceste modificari sunt intotdeauna trecatoare si reversibile. Parametrii hematologici modificati au fost urmatorii: neutrofilie, neutropenie, trombocitoza, variatie hematocrit, limfocitoza, limfopenie.
Parametrii biochimici modificati (crescuti) au fost: ureea, creatinina, clorul, potasiul, sodiul, ALT, ALP, AST.
In cazuri rare (frecventa mai mare de 1/10000 si mai mica de 1/1000), a fost/poate fi observata o reactie de hipersensibilitate.
Precautii:
In absenta dalelor disponibile, produsul medicinal veterinar ar trebui folosit cu precautie Ia cainii cu obstructie a cailor aeriene si/sau afectiuni cardiace, in special endocardita bacteriana.
Au fost raportate decese in urma utilizarii in afara indicatiilor de pe eticheta, la catele foarte grav bolnave, cu infectii uterine. O asociere cauzala este greu de determinat, dar este putin probabila.
La pana la 50% dintre catele, imperecherea poate sa nu fie urmata de gestatie. De aceea, posibilitatea ca o femela sa fie tratata fara sa fie nevoie trebuie luata in consideratie la evaluarea raportului beneficiu - risc.
Catelele care raman gestante chiar dupa tratament trebuie monitorizate, viabilitatea puilor putand fi compromisa.
Nu au fost studiate efectele adverse posibile pe termen lung.
Proprietarii trebuie sfatuiti sa consulte medicul veterinar in cazul in care cainele lor prezinta urmatoarele semne dupa tratamentul cu produsul medicinal veterinar: scurgere vaginala purulenta sau hemoragica, scurgere vaginala care dureaza mai mult de 3 saptamani.
Utilizarea in perioada de gestatie, lactatie sau in perioada de ouat:
Nu se administreaza la catele gestante decat daca se doreste incheierea gestatiei.
Depozitare: A se proteja de lumina directa, A nu se lasa la vederea si indemana copiilor
Fisa tehnica
- Prescriptie
- DA
- Specii tinta
- Caini
- Substanta activa
- Aglepristona
- Cale administrare
- Subcutanat
- Link ICMBV
- http://www.icbmv.ro/prospecte/alizin_30_160077.pdf