Pacientul atopic - 1000 fețe
În perioada 03-13 aprilie 2019 compania Altius în colaborare cu Dr. Ana Maria Boncea Res.ECVD a organizat mai multe discuții la masa rotundă cu tematica “Pacientul atopic cu 1000 de fețe”.
Evenimentele au avut loc in 8 orașe din țară: Timișoara, Oradea, Baia-Mare, Cluj-Napoca, Constanța, București și Brașov cu numar limitat de locuri disponibile.
Având în vedere că la nivel mondial atât în medicina umană cât și în medicina veterinară numărul pacienților cu probleme de hipersensibilitate este într-o creștere exponențială, diagnosticul și managementul corect al problemelor dermatologice, mai ales în cazul unui pacient atopic, poate reprezenta o adevarată provocare atât pentru medici cât și pentru pacienți și proprietari.
Dr. Ana Maria Boncea în cadrul meselor rotunde cu titlul ”Pacientul atopic cu 1000 de fețe” a subliniat că această afecțiune nu este o boală ci un sidrom cu etiologie multifactorială printre care putem aminti fondul genetic, epigenetica, sistemul imun, citokinele, metabolismul lipidic, bariera epidermală, alte boli concurente, Malassezia, Staphylococcus , aeroalergenii, trofoalergenii și alimentația.
Cazurile clinice prezentate de către Dr.A.Boncea au conturat importanța construirii unui plan de diagnostic corect cu dietă de excludere, trial antiparazitar intern/extern, trial antiinfecțios, trial antipruritic și testarea intradermică de alergeni pentru imunoterapie. În cazul pacienților brahicefalici se recomandă investigații suplimentare pentru a exclude hipoxia ca factor favorizant și predispozant în sindromul atopic.
Totodată, o etapă primordială în succesul tratamentului revine și planului de monitorizare în care accentul se pune pe controlul pruritului, dieta alimentară, suplimente nutritive, deparazitările regulate împreună cu deparazitarea mediului, hidratarea pielii, refacerea barierei cutanate, toaletarea corpului, urechilor, faldurilor și a zonei interdigitale.
Cu ajutorul produselor și a substanțelor active inovatoare precum oclacitinib, lokivetmab, hidrocortizon aceponat, sarolaner, diete speciale (Virbac HPM – Hipoallergy A2), medicii veterinari au posibilitatea de a construi un plan de diagnostic diferențial corect, o terapie modernă și o monitorizare de lungă durată care să asigure bunăstare și confort pacientului.
Pe baza istoricului, examenului clinic, localizării leziunilor și criteriilor Favrot diagnosticul de atopie se poate pune relativ repede dar comunicarea complexității sindromului, terapiei și a monitorizarii de lungă durată (tot restul vieții animalului) determină ca dialogul cu proprietarul sa devină o adevărată artă.
Din aceste considerente, pe lângă stabilirea diagnosticului corect și utilizarea terapiei moderne, calitatea și modul de transmitere al mesajului explicativ împreună cu complianța proprietarului capătă un rol primordial în succesul terapeutic al pacientului atopic.