Ce poate ascunde anemia la pisici?

DVM László Dáné 18.09.2023

Inspecția cavității bucale a pisicilor cu anemie poate ajuta la descoperirea unui element surpriză: o ulcerație, aparent inofensivă, la nivelul palatului dur cu localizare caudo-medială față de canini.

ulcer palatin pisica      ulcer palatin pisica

Fig. 1 by M. Popovici                                                 Fig. 2 image courtesy of NT Whitley   

Ulcerul palatin hemoragic apare mai ales la pisici cu prurit cronic. Se consideră că din cauza linsului în exces, papilele linguale filiforme keratinizate irită bolta palatină până la formarea unei leziuni cu aspect ulceriform. Dacă efectul iritativ mecanic persistă, ulcerul devine din ce în ce mai adânc și crește semnificativ probabilitatea lezionării arterei palatine. 

Lezionarea arterei palatine (sau a unei artere satelite), în majoritatea cazurilor, va provoaca o hemoragie subtilă, ocultă, dar persistentă. În cazul pisicilor, artera palatină are o traiectorie relativ superficială în partea anterioară a cavității bucale (Fig.3). Inițial pierderea de sânge se compensează prin mobilizarea rezervelor de eritrocite și masa eritrocitară (RBC, HGB, HTC) se poate menține în intervalul normal de referință pentru mai multe zile. Reticulocitele se mobilizează (anemie regenerativă) la aproximativ 3-5 zile după instalarea stării de hipoxie. Chiar și după mobilizarea reticulocitelor, masa eritrocitară se poate menține în intervalul normal de referință mai multe zile dacă hemoragia rămâne subtilă. Pierderea continuă de sânge poate determina epuizarea rezervelor de fier, iar cantitatea de hemoglobină disponibilă din reticulocite devine din ce în ce mai redusă. 

traiectoria arterelor palatine la pisica

Fig.3 Traiectoria arterelor palatine la pisică – prezentare schematică – imagine prelucrată după Ventral view of the cat skull, dentary bone removed – by Kristen Roosa - Atlas of Comparative Vertebrate Anatomy by Lumen Learning – CC By 4.0

Ne poate induce în eroare modul în care excludem posibilele etiologii din tabelul de diagnostic diferențial. La inspecție nu se observă pierdere de sânge deoarece hemoragia este subtilă (dar constantă) și sângele este înghițit imediat de către pacient. Totodată, nu apare nicio dovadă că ar fi prezentă o hemoragie gastrointestinală sau infestație cu Ancylostoma (un parazit care consumă cantități industriale de sânge). Într-o fază de anemie avansată, inclusiv ulcerul va avea un aspect foarte palid, fără un contrast ferm între leziune și mucoasa palatului dur, cum se poate observa și în Fig.2. 

De fiecare dată când în cabinet se prezintă un pacient felin cu anemie, dar și în cazul pisicile cu prurit, inspecția boltei palatine este crucială și poate oferi informații importante în legătură cu starea pacientului.

Cum putem suspiciona timpuriu o pierdere cronică de sânge? 

Un analizor de hematologie care identifica cu mare precizie reticulocitele și cantitatea de hemoglobină din reticulocite sau măcar dimensiune reticulocitelor este un instrument indispensabil în orientarea corectă spre diagnosticul final.

Afișarea grafică a evoluției parametrilor oferă posibilitatea clinicianului să observe din timp scăderea progresivă a masei eritrocitare, chiar și când aceasta se află în intervalul normal de referință. 

Având în vedere că reticulocitele (cele agregate în cazul pisicilor) au o durată de viață de aproximativ 24-48 de ore în circulație (vs. eritrocite 60-70 zile pisică, 100-120 zile câine), numărul lor și cantitatea de hemoglobină din ele reflectă în timp real capacitatea de regenerarea a masei eritrocitare și producția de hemoglobină. (Fig.4)  

Din aceste considerente, reticulocitoza împreună cu determinarea hemoglobinei din reticulocite, chiar și în cazul unui pacient non-anemic, sunt indicatori de mare valoare pentru identificarea precoce a unor patologii ascunse, stări de hipoxie, hemoliză compensată sau pierdere ocultă de sânge.

Fig. 4

Mai multe informații tehnice despre analiozoarele de hematologie de la IDEXX gasiti aici.

Bibliografie

1.     N. T. Whitley, T. M. McCann and R. S. Doyle - Oral bleeding associated with palatine erosion in the cat - Journal of Small Animal Practice – 2017 Dec;58(12):725. doi: 10.1111/jsap.12764.

2.     EVANS, HE & CHRISTENSENGC (1979) Miller’s Anatomy of theDog, 2nd edn, pp141-675, Saunders, Philadelphia

3.     ORSINI, P & HENNET, P(1992) Anatomy of the mouth and teeth of the cat, Vet Clin Nth Am Small Anim Pract 22:1265 

4.     BEZUIDENHOUT, AJ (2003) Textbook of Small Animal Surgery, EdSlatter, 3rd edn, pp2630-2627, Saunders, Philadelphia

5.     WILDGOOSE, WH (1990) Palatine arterial haemorrhage in a cat, Vet Rec 126:273

6.     MENRATH, VH & MILLER, R (1995) The repair and prevention of bleeding palatine erosive lesions in the cat, Aust Vet Practit 25:202

7.     Tasker, S. (2012). Diagnostic approach to anaemia in cats. In Practice, 34(7), 370–381. doi:10.1136/inp.e4889

8.     Atlas of Comparative Anatomy - https://courses.lumenlearning.com/suny-oneonta-comparativeanatomy/

9.     Interpreting Routine Feline Hematology  - D.B.DeNicola - https://icatcare.org/app/uploads/2022/07/RBC-parameters-PDF-of-slides.pdf

SHARE

Meniu