Terapia cu anticorpi monoclonali pentru osteoartrită
Osteoartrita (OA) este o boală inflamatorie-degenerativă, progresivă, care se caracterizează prin distrugerea și pierderea cartilajului articular, îngroșarea capsulei articulare și formarea de osteofiți. Etiologia se consideră a fi polifactorială și extrem de variată.
În momentul de față, osteoartrita este boală incurabilă care necesită o terapie personalizată multimodală tot restul vieții animalului.
ANALGEZIA reprezintă baza terapiei multimodale. Fără analgezie nu există cooperare din partea pacientului, articulația se anchilozează, musculatura se atrofiază, structurile moi (capsula, ligamente, tendoane) își pierd treptat elasticitatea și la orice mișcare, senzația de durere devine din ce în ce mai puternică, intensificând eliberarea de citokine și distrucția condrocitelor, contribuind substanțial la amplificarea cercului vicios.
O perioadă foarte lungă de timp (peste 20 de ani) administrarea de AINS a reprezentat principala cale de abordare a OA. Există totuși pacienți care nu tolerează AINS, efectul analgezic dorit nu se obține întotdeauna, iar administrarea zilnică reprezintă un stres foarte mare pentru mulți dintre pacienți si proprietari determinând adesea întreruperea și neglijarea terapiei.
Din aceste considerente, eficientizarea si totodată simplificarea controlului durerii în OA a devenit o misiune extrem de importantă pentru compania Zoetis.
Lansarea produsului revoluționar care conține bedinvetmab, un anticorp monoclonal caninizat, în februarie 2021 a redefinit complet managementul durerii OA la câini.
Anticorpii monoclonali, obținuți prin inginerie genetică, blochează principala moleculă implicată în medierea durerii (NGF- Nerve Growth Factor), prevenind astfel activarea și modularea neuronilor implicați în rețeaua de nocicepție. Mecanismul de acțiune al substanței active împreună cu modul de administrare (injectabil, subcutanat, o dată pe lună) oferă medicilor veterinari cea mai modernă și mai sigură alternativă pentru terapia OA, iar pentru pacienți un confort maxim cu risc minim de reacții adverse pe termen lung.
După mai bine de 2 ani de la lansare și peste 4.6 milioane de doze administrate în Europa, putem afirma că există suficient de multe date pentru a construi o imagine clară despre impactul terapiei cu anticorpi monoclonali asupra managementului durerii în OA.
Pentru credibilitate și transparență datele au fost obținute prin studii de piață efectuate de organizații terțe, sponsorizate de Zoetis dar fără ca medicii veterinari practicieni implicați să fie conștienți de acest aspect. Selecția medicilor veterinari invitați să participe la aceste studii s-a realizat în mod aleatoriu, ținând cont de anumite criterii importante precum prezența în practică din momentul lansării prdousului, să aibă cel puțin 20 de ore pe săptămână contact direct cu pacienții și să consulte cel puțin 40 de câini în fiecare lună.
Conform datelor obținute putem concluziona următoarele :
- Produsul Zoetis care conține bedinvetmab este recomandat și utilizat ca produs de prima intenție în toate stadiile de osteoartrită.
- Vârsta pacienților în momentul inițierii tratamentului era între 2 ani și 20 de ani, cu o medie de 11 ani, iar 17% dintre pacienți aveau vârstă ≤ 7 ani.
- Greutatea pacienților a variat între 6kg și 72 kg (media 30kg), iar 27% dintre pacienți erau < 20kg.
- Au fost semnalate diferite comorbidități în momentul inițierii terapiei cu anticorpi monoclonali, la majoritatea câinilor peste vârsta de 7 ani, indiferent că erau masculi sau femele. Afecțiunile aparatului urinar erau cele mai des întâlnite comorbidități în special în cazul pacienților cu OA moderată/severă. Problemele renale, diabetul, afecțiunile cardiace și obezitatea erau mai frecvente la pacienți cu OA severă decât la cei cu OA ușoară/moderată. În ceea ce privește corelarea comorbidităților cu vârsta pacienților rezultatele ne arată că problemele urinare și cele renale sunt mai frecvente după vârsta de 6 ani, afecțiunile cardiace sunt prezente în special la pacienți cu vârsta cuprinsă între 16-21 de ani iar diabetul era semnalat mai frecvent la pacienți peste vârsta de 11 ani.
- 6 din 10 câini la care s-a prescris bedinvetmab înainte erau pe alt tip de tratament. 84% erau pe medicamente orale din care 92% era terapie cu AINS.
- Considerentele de top în momentul recomandării produsului cu anticorpi monoclonali de către medicii veterinari sunt :
o Lipsa eficacității tratamentului anterior - 40%
o Intenția de a crește complianța - 28%
o Reducerea numărului de administrări - 21%.
- Ineficiența terapiei cu AINS în majoritatea situațiilor nu derivă din ineficiența substanței active în ameliorarea durerii ci din diferite alte motive precum nerespectarea tratamentului zilnic, omiterea unor doze rezultând astfel fluctuațiile plasmatice ale substanței active, câinele refuză sa înghită tableta, pacientul nu tolerează substanța activă, nu există continuitate deoarece proprietarul întrerupe tratamentul la primele semne de ameliorare și nu în ultimul rând prezența unor comorbidități care nu permit o administrare de lungă durată. Bedimvetmab înlătură toate aceste obstacole care în majoritatea situațiilor periclitează succesul terapeutic, oferind încredere și complianță maximă medicilor veterinari și proprietarilor de animale.
- Având în vedere curajul și încrederea obținută în urma utilizării terapiei cu anticorpi monoclonali, 55% din medicii veterinari au declarat că vor recomanda inițierea terapiei mai devreme, deja din acele faze ale OA în care proprietarii erau reticenți privind inițierea unui protocol terapeutic de lungă durată cu AINS. Astfel aproximativ 70% din medicii veterinari vor trata un număr mai mare de animale. În acest context, bedinvetmab devine un medicament esențial în terapia proactivă a durerii OA, iar inhibarea timpurie a durerii previne sensibilizarea centrală, memoria durerii, durerea incidentală contribuind exponențial la creșterea calității vieții pacientului și a proprietarului.
- Deși în descrierea produsului nu există recomandări sau date suficiente privind administrarea concomitentă de bedinvetmab și AINS, rezultatul studiului arată că peste 50% din medicii veterinari în anumite situații au utilizat terapia cu anticorpi monoclonali împreună cu un AINS pentru câteva zile.
- Totodată studiile au demonstrat că datorită eficacității superioare a produsului se poate renunța la o mare parte din medicamentele adjuvante. La 7 din 10 câini cu osteoartrită severă bedinvetmab era singurul medicament administrat fără alte produse adjuvante.
- Produsul Zoetis este un medicament pe bază de anticorpi monoclonali caninizați 100% cu impact minim asupra funcției renale, hepatice sau asupra integrității tubului digestiv comparativ cu analgezicele AINS. Totodată, conform studiilor de siguranță nu există interacțiuni farmacologice cu alte medicamente uzuale. Scorul de siguranță conform percepției medicilor veterinari în urma utilizării anticorpilor monoclonali la un număr mare de pacienți este mult mai mare decât scorul de siguranță al AINS
- Atunci când medicii veterinari au fost întrebați care este gradul de multumire în urma utilizării produsului pe o scară de la 1-10 (1-complet nemulțumit – 10 -foarte mulțumit) iar răspunsurile au fost următoarele : 31% au spus 9-10, 42%-8, 20%-7, 4%-6. Important de precizat este faptul că nivelul de mulțumire creștea împreună cu numărul de doze administrate (creștere exponențială după 5-6 doze administrate).
- Când au fost întrebați proprietarii de animale ce părere au despre terapia cu anticorpi monoclonali comparativ cu tratamentul anterior, 64% dintre ei au relatat că produsul este mai eficient decât protocolul anterior și 29% că efectul este similar cu acesta.
- Conform datelor obținute, principalele criterii după care se ghidează proprietarii în momentul acceptării unui produs pentru ameliorarea osteoartrită sunt: ”Crește calitatea vieții”, „Reduce senzația de durere” și ”Recomandarea medicului veterinar”.
- În ceea ce privește costul terapiei cu anticorpi monoclonali, 88% dintre medicii veterinari și proprietarii de animale au considerat că există un raport calitate/preț corect.
În concluzie, în momentul de față putem afirma că anticorpii monoclonali anti-NGF oferă cea mai modernă și mai sigură alternativă pentru terapia OA, iar pentru pacienți un confort maxim cu risc minim de reacții adverse.