Identificarea unui proces infecțios pe hemoleucogramă

DVM László Dáné 26.05.2023

Ne întâlnim destul de frecvent cu două afirmații în momentul interpretării unei hemoleucograme:

- Neutrofilia indică prezența unei infecții bacteriene.

- Limfocitoza indică prezența unei infecții virale.

ADEVĂRAT sau FALS?

Înainte să răspundem la aceste întrebări, să recapitulăm câteva caracteristici importante de care trebuie să ținem cont în momentul interpretării leucogramei.

Neutrofilele pot fi considerate cavaleria ușoară a sistemului imunitar. Sunt primele celule care ajung în focarul de inflamație, securizează perimetrul, iar prin fagocitoză, degranulare, întinderea de capcane (NET -Neutrophile Extracellular Traps) și eliberare de diferite citokine încercă să limiteze și să estompeze evoluția procesului inflamator până la sosirea macrofagelor în focar.

Un proces inflamator poate fi prezent în organism indiferent de numărul total de leucocite sau numărul total de neutrofile.

În acest context putem avea:

-       pacienți cu leucopenie + neutropenie și care suferă de un proces inflamator sever. (Atenție! Prognosticul este rezervat spre grav în aceste situații);

-       pacienți cu numărul total de leucocite și numărul total de neutrofile în intervalul normal de referință dar cu un proces inflamator. (Majoritatea pacienților cu procese inflamatorii se încadrează în această categorie);

-       pacienți cu neutrofilie foarte mare 30-40.000/μL fără prezența unui proces inflamator în organism.

Cum putem identifica prezența unui proces inflamator sau cum verificăm dacă neutrofilia se poate sau nu corela cu un proces inflamator?     

Patognomonic pentru prezența unui proces inflamator sunt neutrofilele tinere (neutrofile în bandă) care pe frotiu se pot recunoaște ușor după aspectul nucleului ce seamănă cu o potcoavă.

Aspect neutrofil

https://www.idexx.com/files/blood-cell-guide.pdf

Durata de viață a neutrofilelor în circulație este de câteva ore (în medie 6 ore la câine și pisică), motiv pentru care în cazul unui pacient bolnav imaginea obținută pe hemoleucogramă/frotiu poate să difere mult între analizele făcute înainte de prânz și cele de seara. Din aceste considerente, pentru o monitorizare corespunzătoare în cazul unui pacient critic, hemoleucograma ar trebui efectuată cel mult la fiecare 12 ore.

La mamifere, tot timpul există rezerve de neutrofile mature (cu nucleul lobat) pentru o perioadă de aproximativ 4-5 zile. În fiecare organism zilnic se declanșează procese inflamatorii minore, care trec neobservate din punct de vedere clinic și care se gestionează din aceste rezerve de neutrofile mature.

În momentul în care se observă prezența neutrofilelor tinere în circulație, înseamnă că procesul inflamator cu care ne confruntăm este atât de puternic încât rezervele de 4-5 zile s-au epuizat și organismul este nevoit să introducă în circulație celulele tinere.

Neutrofil toxic - un neutrofil cu o morfologie anormală, citoplasma ușor bazofilă, cu aspect spumos în anumite situații și posibil cu prezența unor granulații intens bazofilice în citoplasmă. Prezența acestor neutrofile indică un proces inflamator extrem de sever care determină ca maturizarea neutrofilelor în măduvă și eliberarea lor în circulație să se realizeze într-un ritm extrem de alert. Numărul și prezența lor în circulație de multe ori este în corelație directă cu severitatea prognosticului.  

 Aspect neutrofil toxic

https://www.idexx.com/files/blood-cell-guide.pdf

Cum putem identifica prezența neutrofilelor tinere?

Examinarea unui frotiu și identificarea vizuală a neutrofilelor tinere este cea mai sigură metodă. Din păcate, într-o clinică veterinară aglomerată cu număr mare de pacienți/zi, de multe ori nu există timp fizic care să permită prepararea și examinarea unui frotiu în timpul fiecărei consultației.

În momentul de față, Procyte DX de la IDEXX este singurul analizor de hematologie in-house care reușește să identifice cu mare precizie prezența neutrofilelor tinere iar buletinul de analiză cu rezultatul numeric și aspectul morfologic al celulelor (dot-plot) se obține în doar 2 minute.  

Astfel, prezența neutrofilelor tinere indică prezența unui proces inflamator în organism.

Lipsa neutrofilelor tinere înseamnă că cel mai probabil neutrofilia nu este cauzată de un proces inflamator (ex. efect de adrenalină – neutrofile mature, efect de cortizol puternic și cronic, Cushing – când apar neutrofile îmbătrânite hipersegmentate). 

Totodată, un proces inflamator reprezintă un factor de stres puternic pentru organism. Stresul înseamnă secreție de cortizol iar efectul de cortizol pe hemoleucogramă lasă o amprentă caracteristică: limfopenie + eozinopenie. (sau valori foarte aproape de limita inferioară)

În acest context, în cazul unui animal bolnav în mod normal nu trebuie să observăm limfocitoză (cu câteva excepții – leucoză, Addison). La pisici, în majoritatea situațiilor limfocitoza este fiziologică și înseamnă efect de adrenalină/agitație. Efectul de adrenalină este instant dar la fel de repede și dispare în momentul în care pisica s-a liniștit (vs. efect de cortizol/stres care se instalează în câteva ore și durează cel puțin câteva zile până dispare).

Revenind la afirmațiile inițiale și anume: 

  •       Neutrofilia indică prezența unei infecții bacteriene.
  •       Limfocitoza indică prezența unei infecții virale.

Adevărat sau fals?

Răspunsul este FALS!

Pe hemoleucogramă nu apare niciun indiciu privind prezența unui proces infecțios viral sau bacterian.  

Concluzii:

  • Un proces inflamator poate fi prezent indiferent de numărul total de neutrofile sau leucocite.
  • Procesul inflamator este marcat de prezența neutrofilelor tinere.
  • În cazul unui animal bolnav în mod normal nu trebuie să observăm leucocitoză.
  • Un analizor de hemoleucogramă performant reușește să identifice corect și cu mare precizie toate elementele figurate ale sângelui inclusiv neutrofilele tinere.
  • Indiferent de analizor sau de producător, rezultatul numeric nu are nicio valoare fără interpretarea histogramei/dot-plot.
  • Hemoleucograma completă = interpretarea histogramei/dot-plot + interpretarea rezultatului numeric + examinarea frotiului pentru morfologie celulară.

  

SHARE

Meniu