Criterii de evaluare a testelor rapide

DVM László Dáné 3.04.2023

1. Tehnologia utilizată 

În funcție de tehnologia utilizată există două tipuri de teste rapide:

A. Imunocromatografia cu flux lateral

Tehnologia are la bază marcarea anticorpilor sau a antigenului din conjugat cu nanoparticule de aur sau de latex.

Migrarea complexelor Ag/Ac marcate cu nanoparticule de aur sau latex se realizează printr-un flux capilar, într-un singur sens și cu un singur moment de ancorare în zona de evidențiere.

Lipsește faza de spălare pentru îndepărtarea impurităților și a fracțiunilor libere neconjugate. 

Liniile de confirmare devin vizibile când un număr suficient de mare de nanoparticule de aur sau de latex se aglomerează în zona de ancorare și cantitatea de lumină refractată devine perceptibilă pentru ochiul uman.

Această tehnologie nu permite amplificarea unui semnal slab, situație în care crește semnificativ riscul obținerii unui rezultat fals negativ.

imucromatografie cu flux laterala

Sursă: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lateral_Flow_Assay.jpg

B. Tehnologia ELISA

Tehnica ELISA – este printre cele mai sensibile și specifice teste de biochimie analitică.

ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) este o tehnică imunoenzimatică de mare precizie și acuratețe – utilizată la scară largă în toate laboratoarele de referință.

Testele SNAP IDEXX combină încrederea și acuratețea laboratoarelor de referință cu simplitatea testelor rapide in-house.

IDEXX SNAP folosește un sistem bidirecțional, ceea ce înseamnă că vor exista 2 momente de ancorare a complexelor antigen/anticorp în zona de evidențiere (crește exponențial sensibilitatea).

Faza de spălare îndepărtează impuritățile și eventualele substanțe de interferență din probă.

Evidențierea rezultatului se bazează pe o reacție chimică de culoare unde semnalul este amplificat pentru vizualizare (sensibilitatea crește semnificativ vs. percepția luminii refractate de pe conglomeratele de nanoparticule de aur sau latex).

tehnica ELISA

Sursă: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1938973615000926

2. Sensibilitatea și specificitatea

Sensibilitatea ne arată probabilitatea procentuală ca un rezultat negativ în realitate să fie fals negativ. 

Ex. sensibilitate 98%

100 – 98 = 2 → sunt 2% șanse ca un rezultat negativ să fie fals negativ

Specificitatea ne arata probabilitatea procentuală ca un rezultat pozitiv în realitate să fie fals pozitiv.

Ex. specificitate 95%

100 – 95 = 5 → 5% șanse ca un rezultat pozitiv să fie fals pozitiv

ATENȚIE! Nu toate testele folosesc aceleași standarde de referință când raportează sensibilitatea și specificitatea testelor rapide. Din aceste considerente trebuie comparate studiile de referință obținute de la producători pentru a putea afirma cu certitudine că sensibilitatea de 98% de la testul X corespunde cu sensibilitatea de 98% al testului Y.

3. Acuratețea și precizia

Acuratețe = gradul de apropiere a unei măsuri la valoarea reală

Precizia = gradul de apropiere a valorilor din mai multe măsurători la un moment dat

Un test rapid credibil trebuie să demonstreze o acuratețe și o precizie cât mai mare.

4. Limita de detecție

Reprezintă cea mai mică concentrație detectabilă de antigen sau anticorp.

ATENȚIE! Limita de detecție poate varia între teste, iar sensibilitatea și specificitatea de multe ori se raportează la limita de detecție. În acest context un test cu sensibilitate de 94% și limită de detecție 1,0 poate fi mai valoros decât un test cu cu sensibilitate 99% dar cu limită de detecție 10,0.

5. Calitatea și tipul biomarkerilor utilizați influențează în mod direct sensibilitatea și specificitatea testelor de screening. Această caracteristică devine extrem de importantă când se încearcă identificarea purtătorilor asimptomatici.

Ex. SNAP 4DX Plus a fost actualizat recent cu noi biomarkeri asigurând astfel o precizie și o acuratețe mai mare în identificarea pacienților care au venit în contact cu Anaplasma spp. și/sau Ehrlichia spp.

6. Confirmare sau excludere 

În cazul testelor de confirmare un rezultat pozitiv este mai valoros decât un rezultat negativ în luarea deciziilor medicale.

Ex. SNAP Parvo

Rezultat pozitiv = confirmă prezența tulpinii sălbatice în fecale (nu interferează cu tulpiniile vaccinale)

Rezultat negativ = nu exclude prezența parvovirusului canin din probă

Ex. SNAP Giardia

Rezultat pozitiv = confirmă cu o probabilitate de 95% prezența parazitului

Rezultat negativ = nu exclude probabilitatea unei infecții

În cazul testelor de excludere un rezultat negativ este mai valoros decât un rezultat pozitiv în luarea deciziilor medicale.

Ex. SNAP cPL

Rezultat pozitiv = pancreatita rămâne în tabelul de diagnostic diferențial împreună cu restul afecțiunilor care pot da simptomatologia pentru care animalul s-a prezentat la consultație

Rezultat negativ = cu o probabilitate foarte mare pancreatita se poate exclude din tabelul de diagnostic diferențial

Ex. SNAP FIV

Rezultat pozitiv = confirmă cu o probabilitate foarte mare prezența anticorpilor anti FIV dar prezența anticorpilor nu înseamnă că factorul etiologic al afecțiunii pentru care s-a prezentat pisica la clinica este FIV

Rezultat negativ = FIV poate fi exclus cu o probabilitate foarte mare ca factor etiologic al afecțiunii pentru care pisica s-a prezentat la consult

7. Interpretarea testelor rapide

Majoritatea testelor rapide sunt teste de screening și de orientare și nu sunt teste de diagnostic, iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat și prin alte metode de investigație. 

Pentru interpretarea în context clinic a rezultatelor testelor rapide se poate accesa arborele decizional oferit de către producător pentru fiecare parametru în parte.

Ex. SNAP 4DX Plus, SNAP Parvo

În concluzie, testele rapide reprezintă un instrument extrem de valoros în luarea deciziilor medicale corecte, dar în momentul interpretării trebuie să ținem cont de contextul clinic și de factorii care pot influența precizia și acuratețea rezultatului. 

SHARE

Meniu