Profilaxia dirofilariozei cardio-pulmonare, mai simplă ca niciodată!

DVM László Dáné 20.02.2023

În luna februarie 2023, ALTIUS lansează în România un produs inovator nou pentru prevenirea infestațiilor cu D.immitis și D.repens la câini. Este primul produs cu efect de lungă durată, care printr-o singură administrare asigură prevenția dirofilariozei cardio-pulmonare pe toată durata sezonului de țânțari.

Substanța activă este moxidectina înglobată în microsfere lipidice, o tehnologie inovatoare brevetată de compania farmaceutică Fatro – Italia, care asigură o eliberare lentă. Microsferele sunt construite din lipide naturale (colesterol, tristearat de glicerol), care administrate subcutanat, printr-o degradare lentă vor asigura eliberarea uniformă, controlată și de durată a moxidectinei.

Știați că:

Denumirea de ”vierme cardiac” (heartworm) este o greșeală de taxonomie?

Paraziții trăiesc în arterele pulmonare și ajung în cord doar în ultima fază a bolii. Primele semne clinice sunt cele respiratorii și nu cele cardiace.                       

Ideal ar fi să depistăm pacienții infestați, când aceștia sunt clinic sănătoși?

Din aceste considerente, un screening anual (IDEXX SNAP 4DX Plus + testul Knott) este crucial, mai ales în zonele endemice.

Microfilariile pot trece transplacentar sau prin transfuzie de sânge și au o longevitate de aproximativ 2 ani?

Trebuie să acordăm o atenție deosebită acelor situații când depistăm microfilarii de D.immitis, dar fără prezența adulților la nivelul arterelor pulmonare.

Există dirofilarioză ocultă?

În zonele endemice și hiperendemice datorită expunerilor repetate, la anumiți indivizi sistemul imunitar reușește sechestrarea microfilariilor în circulația pulmonară.

Trebuie să ne gândim la această posibilă situație ori de câte ori diagnosticăm prezența adulților, dar fără microfilaremie.

La pisici nu paraziții adulți reprezintă cel mai mare pericol?

Dacă ați diagnosticat cazuri la câini aproape sigur și o parte din pisici sunt afectate. Raportul este de aproximativ 10:1 – câini:pisici.

În cazul pisicilor, datorită sistemului immunitar, puține larve ajung în stadiul de adult și majoritatea adulților mor relativ repede, în 2-3 ani (vs. câini unde longevitatea adulților este de 7-8 ani).                                                                                                                            

Manifestările clinice apar în special din cauza stagnării și mortalității formelor intermediare în țesutul pulmonar care declanșează un sindrom respirator sever denumit HARD - Heartworm Associated Respiratory Disease

Administrarea de lactone macrociclice unui pacient infestat cu adulți poate genera apariția complexelor Ag/Ac și rezultat fals negativ la testul rapid?

În aceste situații se recomandă tratarea termică a probei și repetarea analizei (de preferat într-un laborator de referință). Această metodă crește semnificativ sensibilitatea determinării, adică riscul de a obține un rezultat fals negativ, însă scade specificitatea creând o probabilitate mai mare de a obține rezultat fals pozitiv prin apariția fenomenului de cross-reacție.  

ciclu biologic D.immitis

Mai simplu de prevenit decât de tratat

Moxidectina este o lactonă macrociclică din familia milbemicinei cu o liposolubilitate de 100X mai mare decât a ivermectinei. Penetrabilitatea moxidectinei în țesuturi se realizează într-un mod extrem de eficient având totodată și cel mai lung timp de înjumătățire dintre toate lactonele macrociclice utilizate în medicina animalelor de companie.

Moxidectina cu eliberare lentă sub formă de microsfere lipidice atinge concentrația plasmatică maximă în aproximativ 10 zile, iar eliberarea controlată de lungă durată asigură protecție pe toată durata sezonului de țânțari.

Eficacitate 100% cu 3 luni de efect retroactiv 1,2

Efectul retroactiv reprezintă o particularitate extrem de importantă a noului produs, care asigură eliminarea în proporție de 100% a formelor intermediare de D.immitis inoculate într-un interval de până la trei luni înainte de administrare. Cu alte cuvinte, dacă un țânțar infestat inoculează L3 astăzi, iar produsul este administrat abia peste 3 luni, moxidectina eliberată din microsfere va preveni 100% formarea adulților la nivelul arterelor pulmonare.

Protecție pe toată durata anului 3,4,5

Studiile de teren și de laborator au demonstrat că moxidectina cu eliberare lentă, administrată în doză de 0,17mg/kg previne dirofilarioza cardio-pulmonară pentru o perioadă de 12 luni.

Același protocol profilactic indiferent de aria geografică

Având în vedere situația epidemiologică a dirofilariozei în România, fiecare animal ar trebui să beneficieze de această protecție, indiferent de aria geografică în care trăiește. Faptul că nu au fost cazuri raportate în anumite zone nu exclude prezența parazitului. Propagarea D.immitis este iminentă și aproape sigur că în viitorul apropiat aria de răspândire se va lărgi într-un ritm alert. Prin instituirea unui protocol profilactic de lungă durată avem posibilitatea de a întârzia propagarea parazitului și momentul semnalării primelor cazuri în arealuri indemne. Totodată, un animal protejat poate călători fără risc oriunde și oricând pe teritoriul României.

Avantaje și beneficii – moxidectină cu eliberare lentă

Administrarea produsului o dată pe sezon reprezintă un avantaj extrem de mare atât pentru proprietarii de animale cât și pentru pacienți și medici veterinari. Infestația cu adulți de D.immitis reprezintă un risc foarte mare pentru viața animalului iar protocoalele de profilaxie cu produse ce se administrează lunar, de foarte multe ori nu sunt respectate de către proprietari. Cel mai mare impediment al unui protocol terapeutic de succes (indiferent că vorbim de profilaxia infestațiilor cu D.immitis, paraziți externi, antibioterapie sau managementul durerii) este reprezentat de fluctuațiile plasmatice ale substanței active. Din aceste considerente, companiile farmaceutice și echipele de cercetare împreună cu medicii veterinari clinicieni depun eforturi substanțiale pentru găsirea unor substanțe active și formule farmaceutice care să ofere pacientului confort maxim cu risc minim de reacții adverse pe termen lung.

În acest context, ”confort maxim” presupune conceperea unui protocol terapeutic simplu și ușor de respectat pentru proprietari și cu cât mai puțin stres pentru pacient.      

Produsul este sigur în cazul femelelor gestante, raselor predispuse la mutația MDR1 și în cazul câinilor cu rezultat pozitiv la testul de dirofilarioză cardio-pulmonară.        

Moxidectina injectabilă cu eliberare lentă prin efectul retroactiv de 3 luni împreună cu efectul profilactic propriu zis de 12 luni, demonstart prin studii clinice, în momentul de față asigură cel mai modern și cel mai simplu tratament pentru prevenirea dirofilariozei cardio-pulmonare.    

Pentru mai multe specificații tehnice vă invităm să accesați rezumatul caracteristicilor produsului aici.

Bibliografie

  1. McCall, JW et al.  2001. Evaluation of retroactive and adulticidal activity of moxidectin canine SR (sustained-release) injectable formula-tion against Dirofilaria immitis infection in dogs. In: Seward, R.L. (Ed.), Recent Advances in Heartworm Disease: Symposium ’01. American Heartworm Society, Batavia, IL, pp. 165–172.
  2. Prontuario terapeutico veterinario SCIVAC 2014 ;
  3. Cristina Vercelli, Luigi Bertolotti, Elisa Gelsi, Carlo Gazza, Giovanni Re; Evaluation of Side Effects and Long-Term Protection of a Sustained-Release Injectable Moxidectin Formulation against Dirofilaria immitis Infection in Dogs: An Observational-In Field Multicentric Study; 2022 Aug 4;9(8):408. doi: 10.3390/vetsci9080408                    
  4. Genchi C., Rossi L., Cardini G., Kramer L.H., Venco L., Casiraghi M., Genchi M., Agostini A. Full season efficacy of moxidectin microsphere sustained release formulation for the prevention of heartworm (Dirofilaria immitis) infection in dogs. Vet. Parasitol. 2002;110:85–91. doi: 10.1016/S0304-4017(02)00325-4.   
  5. Lok J.B., Knight D.H., Nolan T.J., Grubbs S.T., Cleale R.M., Heaney K. Efficacy of an injectable, sustained-release formulation of moxidectin in preventing experimental heartworm infection in mongrel dogs challenged 12 months after administration. Vet. Parasitol. 2005;128:129–135. doi: 10.1016/j.vetpar.2004.11.010. 
SHARE

Meniu