Renii lui Moș Crăciun
În luna decembrie renul se transformă în cel mai cunoscut și îndrăgit animal, devine un personaj magic, iar Moș Crăciun fără Rudolf și prietenii lui nu ar avea cum să ajungă în timp la fiecare copil și adult în Ajunul Crăciunului. Magia sărbătorilor de iarnă ne proiectează într-un tărâm spiritual inedit iar sufletul oamenilor se umple de bucurie, încredere, speranţă şi iubire.
Un medic veterinar nu are cum să privească acest tablou idilic cu renii lui Moș Crăciun fără să-și pună câteva întrebări de clinician. Încă din primul an de facultate am fost învățați ca niciodată să nu neglijăm marile metode semiologice: inspecția, palpația, percuția și ascultația. Deși par a fi metode banale de examinare, efectuate corect ne ajută în obținerea unor informații extrem de valoroase, oferind o fundație fermă deciziilor medicale luate ulterior.
Referitor la renii lui Moș Crăciun, încă din momentul inspecției ne sare în ochi un mic detaliu, nesemnificativ pentru un necunoscător dar care în mintea oricărui specialist generează un imens paradox biologic. Copilul de 10 ani se trezește în noi, iar ”procesorul intelectual” lucrează la capacitate maximă răsfoind toate cunoștințele de genetică, epigenetică și inginerie genetică pentru construirea unei ipoteze credibile prin care fenomenul ciudat observat la renii lui Moș Crăciun poate fi explicat din punct de vedere științific.
Pe foaia de observație clinică imaginară completată în noaptea de Crăciun, cu litere mari și cu semnul exclamării, trecem un singur cuvânt: COARNE!
Renul este singura specie din familia Cervidae la care atât masculul cât și femela prezintă coarne, aproape identice ca mărime, formă și structură. Schimbarea coarnelor apare la ambele sexe dar diferă mult sezonul din an în care se realizează pierderea coarnelor vechi.
Masculii își schimbă coarnele la începutul iernii după încheierea sezonului de împerechere (septembrie-noiembrie).
Femelele își pierd coarnele și cresc altele noi doar după ce perioada fătărilor s-a terminat (mai-iunie).
Având în vedere această particularitate biologică la reni, cu o probabilitate foarte mare putem afirma că renii lui Moș Crăciun sunt femele iar Rudolf nu este altceva decât o ”eroare de taxonomie” precum denumirile: virusul gastroenteritei hemoragice canine, virusul hepatitei infecțioase, viermele inimii, virusul panleucopeniei feline, virusul rinotraheitei feline.
...dar în Ajunul Crăciunului orice este posibil...magia ne cuprinde și alături de cei dragi simțim speranța, încrederea și forța necesară pentru împlinirea tuturor dorințelor.
Crăciun fericit!