Cel mai mare dușman al medicului veterinar terapeut
Un parametru important care trebuie luat în calcul în momentul instituirii unui tratament, fie că vorbim de antibioterapie, analgezie, controlul unui proces inflamator sau managementul și prevenția diferitelor endo/ecto parazitoze, este menținerea concentrației plasmatice a substanței active la un nivel terapeutic optim.
Orice fluctuație care determină scăderea nivelului plasmatic sub efectul terapeutic, poate periclita succesul terapeutic și să inducă apariția unor fenomene care pot agrava starea pacientului.
Antibioterapia:
În cazul antibioticelor trebuie să acordăm o atenție deosebită modului în care antibioticul acționează: dependent de timp sau dependent de concentrație.
Efect dependent de concentrație - efectul bactericid este cu atât mai pronunțat cu cât concetrația antibioticului în focarul de infecție este mai mare. Ex.: enrofloxacina, marbofloxacina.
Efect dependent de timp - efectul bactericid este cu atât mai puternic cu cât timpul de expunere a bacteriilor în focarul de infecție la concentrația minim inhibitorie este mai lung. In această situație prin creșterea dozei NU vom obține un efect antibacterian mai eficient. Ex.: cefovecina.
Ori de câte ori nu se respectă indicațiile și concentrația plasmatică scade sub efectul terapeutic, infecția poate persista și apare pericolul emergenței unor linii bacteriene rezistente.
Analgezia și controlul proceselor inflamatoare:
Fluctuațiile plasmatice pot determina apariția durerii incidentale, care se manifestă printr-un puseu dureros acut, intens si de scurtă durată, care depășește pragul de control analgezic instituit. Durerea incidentală apare frecvent în cazul animalelor care suferă de osteoartrită cronică.
Stimulii dureroși repetitivi determină sensibilizare periferică și centrală, răspunsuri amplificate și exacerbate care vor persista și după ce stimulii au încetat să acționeze (fenomenul wind-up). Această amplificare contribuie la dezvoltarea unui sindrom de suferință cronică cu lipsă de răspuns la analgezice. Fiecare episod de durere incidentală mărește riscul fenomenului ”wind-up”.
Administrarea corectă a analgezicelor cu menținerea unui nivel plasmatic optim, fără fluctuații, este crucial in succesul terapeutic multimodal. Ex.: anticorpi monoclonali, enflicoxib.
Controlul pruritului
În cazul unui pacient cu dermatită alergică/atopie, pruritul apare din cauza unui cumul de factori și necesită o abordare multimodală cu monitorizare și control tot restul vieții.
Administrarea de oclacitinib și/sau blocarea IL-31 cu anticorpi monoclonali, controlul parazitilor externi, dietele speciale, șamponările cu produse dermatologice, controlul microbiomului cutanat, restaurarea filmului hidrolipidic, toaletajul ridurilor, etc. trebuie asigurate simultan, respectând dozele și intervalele de administrare.
În acest context, trebuie să acordăm o atenție deosebită pacienților cu diferite afecțiuni cronice (atopie, oasteoartrită, boli cardiace) și pacienților care necesitiă terapie de lungă durată (dermatita cu infecție bacteriană, infecție urinară cu uroliți).
Cauzele fluctuațiilor plasmatice:
- Nerespectarea indicațiilor primite de la medicul veterinar;
- Omiterea administrărilor sau prelungirea intervalului dintre administrări;
- Pacientul refuză administrarea medicamentului;
- Erori de administrare – administrare cu hrană a medicamnetelor care trebuie administrate pe stomacul gol;
- Pacientul scuipă, vomită medicamentul fără ca proprietarul să observe;
- Evoluția procesului patologic;
- Adaptarea/readaptarea eronată a terapiei multimodale.
Lipsa efectului terapeutic dorit sau apariția unor complicații neprevăzute în urma instituirii unui tratament, va genera tot timpul interpretări și explicații eronate privind calitatea și eficacitatea produselor utilizate și nașterea unor sentimente de neîncredere în acuratețea diagnosticului și competența medicului veterinar terapeut.
Din aceste considerente, companiile farmaceutice depun eforturi substanțiale în găsirea unor medicamente care să ușureze munca medicului veterinar, să faciliteze administrarea medicamentelor și să reducă la minim riscul apariției unor fluctuații în concentrația plasmatică a diferitelor substanțe active.
Cele mai eficiente metode prin care se pot preveni principalele cauze care duc la apariția fluctuațiilor plasmatice sunt crearea unor substante active cu efect retard, care să ofere confort maxim cu risc minim de reacții adverse și cu o formă de administrare simplă, ca de exemplu substanțe injectabile sau comprimate palatabile care să fie consumate voluntar de către pacienți.
Substanțe inovatoare care au revoluționat protocoalele terapeutice, oferind siguranță medicilor veterinari, încredere proprietarilor de animale și complianță din partea pacientului:
- Cefovecina (Zoetis): cefalosporină de generația a 3-a, efect timp de 14 zile după o singură administare injectabilă; posibilitate de 4 administrări, efect terapeutic de 56 de zile;
- Lokivetmab (Zoetis): anticorp monoclonal caninizat cu indicații în tratamentul pruritului asociat dermatitei alergice și tratamentul manifestărilor clinice ale dermatitei atopice la câini. O singură administrare injectabilă pe lună;
- Bedinvetmab (Zoetis): anticorp monoclonal caninizat pentru ameliorarea durerii asociate osteoartritei la câini. O singură administrare injectabilă pe lună;
- Frunevetmab (Zoetis): anticorp monoclonal felinizat pentru ameliorarea durerii asociate cu osteoartrita la pisici. O singură administrare injectabilă pe lună;
- Sarolaner+pirantel+moxidectină (Zoetis): comprimate masticabile pentru câini, care timp de o lună asigură controlul paraziților externi, terapia infestațiilor cu cei mai importanți paraziți intestinali, prevenirea dirofilariozei cardiopulmonare și prevenirea infestației cu viermi pulmonari;
- Enflicoxib (Virbac): antiinflamator nesteroidian pentru câini sub formă de tablete, pentru tratamentul durerii și a inflamației asociate cu osteoartrita; o singură administrare pe săptămână, fără efect cumulativ;
- Tigilanol tiglat (Virbac): primul produs oncologic injectabil intratumoral pentru tratamentul tumorilor mastocitare cutanate/subcutanate. O singură administrare;
- NOU! – cel mai recent produs: Oclacitinib comprimate masticabile (Zoetis): imunomodulator pentru tratamentul pruritului asociat cu dermatita alergică și tratamentul manifestărilor clinice ale dermatitei atopice la câini.