Cum alegem hrana potrivită pentru câini și pisici?

DVM László Dáné 17.08.2022

Din moment ce termenii ”de top”, ”premium”, ”hiper premium”, ”super premium” în cazul hranei pentru câini și pisici nu au la bază criterii standardizate, este important să putem evalua într-un timp scurt și cât mai obiectiv calitatea oricărei hrane, fără să fim influențați în mod eronat de mituri și argumente de marketing fără fundament științific. 

O hrană de calitate trebuie să asigure toate nevoile nutriționale și energetice, să ofere un nivel scăzut de carbohidrați și ridicat de proteine, iar proteina de origine animală să reprezinte principala sursă de energie.

Proteina din carne este un ingredient crucial pentru carnivore, mai ales pentru pisici. De-a lungul evoluției, alimentația naturală a pisicilor s-a bazat pe hrană hiperproteică, iar organismul lor nu s-a adaptat suficient de bine din punct de vedere biochimic pentru prelucrarea eficientă a glucidelor sau lipidelor ca principala sursă de energie. 

Toată informația de care avem nevoie pentru evaluarea obiectivă a unui sortiment de hrană este trecută pe ambalaj și etichetă. Modul în care această infomație este structurată și prezentată pe etichetă se realizează după anumite standarde și legi bine definite și reflectă în mod direct calitatea și compoziția hranei. În acest context trebuie să știm foarte clar ce să urmărim, ce nu trebuie să găsim pe etichetă și care sunt acele ”tactici legale de înfrumusețare” care distorsionează imaginea reală și ne pot induce în eroare.      

  1. Denumirea produsului – este prima informație care ne oferă detalii importante privind calitatea produsului. 

Imediat după denumirea comercială dacă apare trecut: 

a.”cu gust de X”  = hrana conține doar arome și corectori de gust (conține 0% din X)

exemplu: cu gust de pui, cu gust de vită etc. = nu conține pui, vită etc. ci doar aromă de pui, vită etc.

b.”aromatizat cu X” = hrana conține mai mult de 0% dar mai puțin de 4% din ingredientul X  

c. cuvântul ”cu…” ex. cu vită, cu pui = produsul trebuie obligatoriu să conțină ingredientul precizat într-o cantitate de minim 4%

exemplu: cu vită = produsul conține minim 4% vită                                                                             
cu vită și pui = conține minim 4% vită și minim 4% pui 

c. ”bogat în…”; “conținut ridicat de” ex. bogat în vită = produsul trebuie obligatoriu să conțină ingredientul precizat într-o cantitate minimă de 14%

în acest context pot exista mai multe variante :

denumirea comercială + bogat în vită cu orez = conține vită minim 14% + orez minim 4%

denumirea comercială + bogat în vită și orez = conține vită minim 14% + orez minim 14%    

d. denumirea comercială urmată de ”vită” sau ”pui” sau orice alt ingredient = produsul conține minim 26% din ingredientul menționat.

  1. Lista de ingrediente și lista constituenților analitici în cazul unei hrane de calitate trebuie să fie cât mai detaliată. Acestea sunt trecute în ordine descrescătoare în funcție de greutate. 

  1. Lista de ingrediente se întocmește înainte de procesare. Prin urmare, după procesarea termică și deshidratare (hrană uscată) procentajul de greutate în produsul finit al ingredientelor cu conținut ridicat de apă, va fi mult mai mic decât înainte de procesare. Multe ingrediente care se găsesc la începutul listei nu își vor mai păstra locul în produsul finit. 

Ex. carne de pui = conținut aprox. de apă 75% → chiar dacă apare ca primul ingredient pe listă, după deshidratare, din 100g de carne de pui rămân doar 25g, ceea ce determină ca sursa de proteină animală în produsul finit să fie pe locul 3 sau 4 la ingrediente. 

Valoarea nutrițională a proteinelor obținute din carne este net superioară față de proteinele din plante, piele, fascii, tendoane și diferite subproduse care rămân din prelucrarea și procesarea carcaselor. 

În produsul finit proteina din carne trebuie să reprezinte principala sursă de proteină și de energie. Prin urmare, este extrem de important ca primul ingredient de pe listă să fie o sursă de proteină din carne sub formă deshidratată. De preferat sub formă de proteină deshidratată de carne, care comparativ cu făina de carne este un ingredient net superior, obținut din materie primă care îndeplinește toate standardele pentru consum uman. Proteina deshidratată de carne va rămâne primul ingredient și după procesarea hranei. 

  1. Fracționarea sursei de fibre si/sau de proteine de origine vegetală se practică frecvent cu scopul de a reduce procentajul de greutate pentru fiecare component fracționat și astfel proteina de origine animală va ajunge prima pe listă. Prin această metodă se poate înfrumuseța foarte ușor eticheta unei hrane de proastă calitate. Atenție mare să nu picăm în capcană. 

Ex. A = pui, orez brun, orez alb, mazăre…                                                                                                          B = pui, orez, mazăre…  

A - cumulat, orezul depășește greutatea cărnii de pui – situație ce ne poate duce în eroare, peste care se mai adaugă pierderea a cel putin 65-75% din greutate, reprezentând procentajul de apă.  

B – reflectă mult mai corect compoziția, dar carnea de pui va pierde din greutate în urma procesării termice.   
  

  1. Eticheta unei hrane de calitate ar trebui să arate în felul următor :

Compoziţie: proteină deshidratată de porc şi de pasăre, amidon de cartof (min.4%), proteină animală hidrolizată, păstăi de fasole, boabe întregi de mazăre (min.6%), grăsime animală, lignoceluloză, săruri minerale, seminţe de in, pulpă de sfeclă, orez, fructo-oligo-zaharide, fibre de psyllium, chitosan, extract din frunze uscate de anghinare, Lactobacillus Acidophilus pasteurizat.

Aditivi: aditivi nutriţionali adăugați per kg, din care: vitA 15000 UI, vitD3 1400 UI, vitE 610 UI, sulfat de fier, monohidrat 166 mg sulfat de cupru pentahidrat 53mg, iodură de potasiu 4mg, sulfat de mangan monohidrat 59mg, clorură de zinc,  monohidrat 286 mg, taurină 1950 mg, L- carnitină 540 mg. Lianţi: E558/Montmorilonită, 5gr/kg. Antioxidanţi. Fără conservanţi, fără coloranţi şi arome artificiale.

Constituenţi analitici: Fibre 10,5%, proteine 44.5% (din care proteine animale: 41%), grăsimi brute 13.5%, cenuşă brută 9%, celuloză brută 8%, calciu 1.3%, fosfor 1%, sodiu 0.7%, carbohidraţi (*extract fără azot) 18%, amidon 11,5%, energie metabolizabilă 352 kcal/100g.

Pentru mai multe detalii privind interpretarea informației de pe ambalaj și cadrul legislativ UE pe baza căreia se formulează această informație găsiți accesând următorul link : 

https://europeanpetfood.org/self-regulation/labelling/

SHARE

Meniu