Durerea incidentală în OA

DVM László Dáné 27.09.2021

Oasteoartrita (OA) este o afecțiune inflamatorie-degenerativă, progresivă și incurabilă, iar medicii veterinari împreună cu echipele de dezvoltare și cercetare ale companiilor farmaceutice depun eforturi substanțiale în găsirea unor medicamente și terapii pentru încetinirea evoluției OA și creșterea calității vieții pacientului.

Terapia OA este foarte complexă, multimodală și de lungă  durată (practic tot restul vieții animalului). Din aceste considerente, orice abordare necesită o personalizare atentă și o adaptare periodică a terapiei la nevoile pacientului.

Terapia multimodală include: analgezia; dieta alimentară, controlul greutății corporale, optimizarea masei musculare, intervențiile chirurgicale în caz de OA-secundară (displazii, defecte de aplomb, ruptura de ligamente etc.), administrare de suplimente nutritive și condroprotectoare, fizioterapie, distragerea atenției, efectuarea de exerciții simple și ușoare de mai multe ori pe zi pentru menținerea mobilității si elasticității tendoanelor, ligamentelor, a capsulei articulare și a musculaturii aferente, modificările în mediul în care pacientul își trăiește viața cu scopul de a elimina ”obstacolele” care ar putea solicita în mod exagerat/repetat articulația; etc.

Analgezia reprezintă baza terapiei multimodale a osteoartritei. Fără analgezie nu avem complianță din partea pacientului, articulația se anchilozează, musculatura se atrofiază, structurile moi (capsula, ligamentele, tendoanele) iși pierd treptat elasticitatea și la orice mișcare senzația de durere devine din ce în ce mai puternică, intensificând eliberarea de citokine și distrucția condrocitelor, contribuind substanțial la amplificarea cercului vicios.

Durerea incidentală care apare în OA este un puseu dureros acut, intens si de scurtă durată care depășește pragul de control analgezic instituit. 

Conform studiilor s-a demonstrat că aproape jumătate dintre pacienții cu OA trec prin episoade de durere incidentală în mod recurent. Din punct de vedere clinic proprietarii de animale percep aceste episoade ca pe ”o zi proastă” din viața animalului de companie. Frecvența cu care durerea incidentală reapare diferă de la caz la caz, dar majoritatea proprietarilor de câini cu OA afirmă că patrupedul lor are ”o zi proastă” cel puțin o dată pe săptămână.  

Durerea incidentală în majoritatea situațiilor apare din cauza:

- nerespectării tratamentului de către proprietar 

- omiterii dozelor sau prelungirii intervalului între doze                   

- variațiilor apărute în concentrația plasmatică a substanței active                

- exercițiilor fizice exagerate                                                              

- evoluției procesului patologic – tratamentul tot timpul trebuie adaptat la nevoile pacientului!       

Stimulii dureroși repetitivi determină sensibilizare periferică și centrală, generând răspunsuri amplificate și exacerbate care vor persista și după ce stimulii au încetat să acționeze (fenomenul wind-up). Această amplificare contribuie la dezvoltarea unui sindrom de suferință cronică cu lipsă de răspuns la analgezice. Fiecare episod de durere incidentală mărește riscul fenomenului ”wind-up”.

Administrarea corectă a analgezicelor cu menținerea unui nivel plasmatic stabil, fără fluctuații, este crucială în succesul terapeutic multimodal.

Începând cu luna octombrie, Altius lansează un produs inovator de la Virbac din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, sub formă de tablete palatabile și care poate fi administrat în toate stadiile de OA. 

Substanța activăenflicoxib, este un inhibitor selectiv de COX-2 cu profil farmacologic multifazic. După absorbție, enflicoxib va fi treptat convertit într-un metabolit de pirazol activ cu timp lung de înjumătățire și indice terapeutic ridicat. Echilibrul dintre fazele de transformare și eliminare lentă a metabolitului de pirazol activ va asigura menținerea concentrației plasmatice la un nivel terapeutic optim timp de 7 zile, fără risc de cumulare. 

În cazul pacienților cu OA la care controlul durerii se realizează cu inhibitori COX-2, acest medicament va permite construirea unui protocol terapeutic mai sigur si mai facil, atât pentru medicul veterinar terapeut, cât și pentru proprietarii de animale. Daxocox administrat o dată pe săptămână elimină riscul administrărilor eronate și a fluctuațiilor plasmatice. Efectul retard si proprietățile farmocologice inedite ale substanței active contribuie substanțial la creșterea calității vieții pacienților, în special prin prevenirea episoadelor de durere incidentală.  

SHARE

Meniu