Boli vectoriale la câini

DVM László Dáné 5.07.2021

Bolile vectoriale sunt boli cauzate de agenți patogeni precum virusuri, bacterii și paraziți (helminți, protozoare) transmiși prin intermediul unui număr mare de vectori care pot fi insecte, căpușe, purici, păduchi, țânțari, flebotomi etc.

Monitorizarea bolilor vectoriale, diagnosticul timpuriu, identificarea animalelor purtătoare, construirea tratamentului și adoptarea corectă a măsurilor de prevenție sunt extrem de importante din mai multe considerente:

-       Caracterul zoonotic – multe dintre aceste boli pot provoca îmbolnăviri severe și la om ex. leishmania, bartonella, dirofilaria, ricketsia, borrelia, anaplasma.

-       Transmiterea agenților patogeni are loc într-un mod extrem de imprevizibil

-       Diagnosticul timpuriu și controlul bolilor vectoriale se realizează destul de dificil

-       Tabloul clinic este polimorf – similar cu simptomatologia altor boli/afecțiuni

-       Simptomele clinice de multe ori se manifestă după o perioadă lungă de incubație

-       Animalul infectat este posibil să rămână purtător și eliminator tot restul vieții chiar și după instituirea unui tratament agresiv, iar probabilitatea unei recidive este destul de mare.    

În multe areale bolile vectoriale evoluează împreună, iar simptomatologia poate fi similară, mai ales în faza incipientă a bolii sau la pacienții cu tablou clinic atipic (dirofilarioza cardiopulmonară, anaplasmoza, ehrlichioza, borelioza). Din aceste considerente este extrem de important efectuarea unui screening diferențial. 

Totodată, trebuie identificați potențialii purtători, clinic sănătoși, din populație. Diagnosticul timpuriu și instituirea terapiei (dirofialioza cardio-pulmonară), monitorizarea periodică pentru depistarea recidivelor (anaplasma, ehrlichia, borrelia) și prevenirea contaminării mediului (profilaxie personalizată) sunt cele mai importante aspecte din managementul bolilor vectoriale la câini.       

Cea mai modernă tehnologie de screening în condiții de clinică pentru identificarea unui antigen sau anticorp apărut în urma unei infecții se realizează prin tehnologia ELISA (Enzime-linked Immunosorbent Assay). Testele rapide IDEXX SNAP prezintă o  sensibilitate și specificitate extrem de mari, oferind precizia și acuratețea laboratoarelor de referință.

SNAP 4DX PLUS este un test screening pentru 6 boli vectoriale: infecții cu Dirofilaria immitisEhrlichia canis, Ehrlichia ewingii, Anaplasma phagocytophilum, Anaplasma platys, Borrelia burgdorferi. 

Un screening anual SNAP 4DX PLUS împreună cu implementarea unui program personalizat de profilaxie pe toată durata anului va oferi pacienților, proprietarilor și clinicii veterinare 3 beneficii importante:

  1.  Promptitudine medicală  în cazul unor infecții emergente = diagnostic, terapie, profilaxie instituită din timp. Modificările climatice, călătoriile la distanțe mari împreună cu animalul de companie, interacționarea frecventă cu flora și fauna sălbatică contribuie semnificativ la extinderea habitatului diferiților vectori. Prin testare anuală se poate monitoriza mult mai eficient migrarea și viteza de răspândire a bolilor vectoriale într-un anumit areal și monitorizarea prevalenței în populațiile de câini.   
  1. Un câine poate fi infectat cu mai mulți agenți patogeni simultan. Evaluarea acestui risc se poate realiza mult mai ușor prin efectuarea unui screening cu SNAP 4DX PLUS

  2. Indicator privind eficiența protocoalelor de profilaxie. Rezultatul screening-ului ne arată dacă măsurile de prevenție și combatere adoptate sunt eficiente sau nu. În acest context și un rezultat negativ are o valoare foarte mare, înseamnă că profilaxia recomandată de medicul veterinar și modul în care proprietarul și-a îngrijit animalul de companie au contribuit substanțial la menținerea sănătății pacientului.       

 

Testul SNAP 4DX PLUS este un test screening de mare precizie care în condiții de clinică ajută mult medicul veterinar în identificarea câinilor infectați, dar să nu uităm că acest test nu este un test de confirmare a bolilor vectoriale. Niciun test rapid pentru boli vectoriale, indiferent de producător, singur, nu are valoare de diagnostic chiar dacă testul este pozitiv. Confirmarea propriu zisă a bolii și identificarea agentului patogen se realizează în laboratoare de specialitate prin utilizarea unor tehnici precum PCR sau titrarea cantitativă a anticorpilor. Orice rezultat pozitiv trebuie obligatoriu coroborat cu rezultatul examenului clinic, hemoleucogramă, biochimie sanguină și analiza urinei.

 => Pentru mai multe informații despre IDEXX SNAP 4DX PLUS accesați LINKUL ACESTA 

=> Modul de funcționare al testului SNAP 4DX PLUS AICI 

Algoritmul de interpretare pentru SNAP 4DX PLUS în cazul unui rezultat pozitiv:

SHARE

Meniu