Analgezia în osteoartrita canină. Benefică?
De multe ori medicii veterinari primesc următoarea întrebare:
”Dacă în urma inițierii tratamentului analgezic (anticorpi monoclonali, robenacoxib, mavacoxib, carprofen, tramadol etc.) se ameliorează substanțial durerea asociată osteoartritei (OA), nu cumva există riscul ca pacientul să-și forțeze articulația și procesul degenerativ să se accentueze?.....cu alte cuvinte, prin analgezie să facem mai mult rău decât bine?”
Într-adevăr, trebuie evitate mișcările exagerate care forțează și solicită intens o articulație afectată de OA. Pentru a înțelege răspunsul la întrebarea de mai sus, trebuie sa ținem cont de etiologia complexă a OA, de consecințele pe care le poate avea pe termen lung asupra organismului si importanța abordării terapeutice multimodale.
OA este o afecțiune inflamatorie-degenerativă, progresivă și incurabilă, iar medicii veterinari împreună cu echipele de dezvoltare și cercetare ale companiilor farmaceutice depun eforturi substanțiale în găsirea unor medicamente și terapii pentru încetinirea evoluției OA și creșterea calității vieții pacientului.
Terapia OA este foarte complexă, multimodală și de lungă durată (practic tot restul vieții animalului). Din aceste considerente, orice abordare necesită o personalizare atentă și o readaptare periodică a terapiei la nevoile pacientului.
Terapia multimodală include: analgezia; dieta alimentară, controlul greutății corporale, optimizarea masei musculare, intervențiile chirurgicale în caz de OA-secundară (displazii, defecte de aplomb, ruptura de ligamente etc.), administrare de suplimente nutritive și condroprotectoare, fizioterapie, distragerea atenției, efectuarea de exerciții simple și ușoare de mai multe ori pe zi pentru menținerea mobilității si elasticității tendoanelor, ligamentelor, a capsulei articulare și a musculaturii aferente, modificările în mediul în care pacientul își trăiește viața cu scopul de a elimina ”obstacolele” care ar putea solicita în mod exagerat/repetat articulația; etc.
ANALGEZIA = fundația și cărămida de bază pentru terapia multimodală complexă a OA. Fără analgezie nu vom avea complianță din partea pacientului, articulația se anchilozează, musculatura se atrofiază, structurile moi (capsula, ligamente, tendoane) treptat iși pierd elasticitatea și la orice mișcare senzația de durere devine din ce în ce mai puternică, intensificând eliberarea de citokine și distrucția condrocitelor, contribuind substanțial la amplificarea cercului vicios.
Nu este etic să lăsăm un animal sa sufere! ANALGEZIA este prima componentă din ”ecuația” OA care trebuie abordată pentru a obtine succes terapeutic.
Totodată, să nu uităm de efectul nociv al unui factor de stres cronic asupra organismului.
durerea cronică = stres cronic = prezența continuă a hormonilor de stres în organism = pregătire continuă a organismului pentru luptă sau fugă = toate functiile care nu ajută organismul în luptă și fugă vor fi puse pe consum minim de energie (absorbția, procesarea și transportul nutrienților, secretia moleculelor de transport, comunicarea intercelulară, replicarea celulară, secrețiile hormonale, sistemul imun, funcția cognitivă etc.) = pe termen lung există un risc foarte mare privind emergența unor patologii cu consecințe severe asupra homeostaziei organismului si evoluției bolii primare.
Afectarea somnului, lipsa odihnei si a relaxării organismului, modificările emoționale și a stării de spirit de asemenea reprezintă un factor de stres cronic puternic, iar efectul cumulativ este devastator pentru organism.
SUMMA SUMMARUM :
Scopul primordial al folosirii analgezicelor este creșterea calității vieții și încetinirea evoluției OA.
Analgezia este fundația și baza terapiei multimodale în OA
- Terapia în OA trebuie adaptată la individ,
- Succesul terapiei multimodale depinde de gradul de ameliorare a senzației de durere,
- Utilizarea unor medicamente care oferă confort maxim cu risc minim de reacții adverse pe termen lung (anticorpii monoclonali ar trebui să fie medicamentul de prima intenție),
- Mobilitatea articulară și starea emotională pozitivă trebuie păstrate cu orice preț,
- Tipurile de mișcări permise, efortul fizic, felul și intensitatea exercitiilor trebuie adaptate la individ
- Făra analgezie colapsul mental si fizic este iminent iar viața pacientului va fi mai scurtă si cuprinsă de durere.