Dermatita alergică, atopia și abordarea pacientului cu prurit

DVM László Dáné 8.06.2021

La nivel mondial, numărul pacienților cu probleme de hipersensibilitate este într-o creștere exponențială, iar diagnosticul și managementul problemelor dermatologice în cazul pacienților atopici au devenit adevărate provocări.

Atopia canină nu este o boală, ci un sindrom cu etiologie multifactorială, printre care putem aminti fondul genetic, epigenetica, sistemul imun, citokinele, metabolismul lipidic, defectele barierei epidermale, alte boli concurente, Malassezia, Staphylococcus, aeroalergenii, trofoalergenii și alimentația. Astfel, este importantă construirea unui plan de diagnostic corect, conținând o dietă de excludere, trial antiparazitar intern/extern, trial antiinfecțios, trial antipruritic și testare intradermică de alergeni pentru imunoterapie. În cazul pacienților brahicefalici se recomandă investigații suplimentare pentru a exclude hipoxia ca factor favorizant și predispozant în sindromul atopic.  O etapă importantă în succesul tratamentului revine planului de monitorizare, în care accentul se pune pe controlul pruritului, dieta alimentară, suplimente nutritive, deparazitările regulate împreună cu deparazitarea mediului, hidratarea pielii, refacerea barierei cutanate, toaletarea corpului, urechilor, faldurilor și a zonei interdigitale.

Cu ajutorul produselor și a substanțelor active inovatoare precum oclacitinib, lokivetmab, hidrocortizon aceponat, sarolaner, dietelor speciale (Virbac HPM – Hypoallergy A2), medicii veterinari au posibilitatea de a construi un plan de diagnostic diferențial corect, o terapie modernă și o monitorizare de lungă durată care să asigure bunăstare și confort pacientului.            

Pe baza istoricului, examenului clinic, localizării leziunilor și criteriilor Favrot, diagnosticul de atopie se poate pune relativ repede, dar comunicarea complexității sindromului, terapiei și a monitorizarii de lungă durată (tot restul vieții animalului) determină ca dialogul cu proprietarul să devină o adevărată artă.

Din aceste considerente, pe lângă stabilirea diagnosticului corect și utilizarea terapiei moderne, calitatea și modul de transmitere al mesajului explicativ, împreună cu complianța proprietarului, capătă un rol primordial în succesul terapeutic al pacientului atopic.

SHARE

Meniu