Cum luptăm eficient împotriva puricilor?

DVM László Dáné 11.02.2021
  1.  Puricii au o biologie extrem de complexă, de care trebuie să ținem cont în construirea unei strategii pentru combaterea lor

Acest subiect a fost abordat într-un articol anterior, pe care îl puteți accesa AICI.

! Să NU uităm că:

  • puricii adulți (formele pe care le putem observa cu ochiul liber și care infestează câinele, pisicadar și omul) reprezintă doar 3-5% din populația totală de purici;              
  • la 5 purici observați pe animal, în mediu sunt deja cel puțin 95, caredupă terminarea ciclului biologic (adulți-ou-larvă-pupă-adulți), vor ajunge înapoi pe animal;                     
  • o singură femelă depune 30-50 de ouă pe zi  cel puțin 900 ouă/lună;
  • pupa este forma cu rezistență maximă a puricilor  o formă aproape indestructibilă;
  • pupa rezistă mai multe luni în mediul de viață al animalului;
  • eclozarea formelor adulte are loc doar în condiții optime de temperatură, umiditate și în prezența unei gazde.

2. Este crucial să folosim un produs cu acțiune dublă!

       Produsul antiparazitar ales trebuie:
       a.  ucidă formele adulte – de preferat cu o viteză cât mai mare
       b. să prevină contaminarea mediului cu forme intermediare: ou, larvă, pupă

3. Prevenirea contaminării mediului se poate realiza prin două căi:

  1. administrând un produs spot-on care conține, pe lângă substanța activă adulticidă, și un regulator de creștere ce blochează dezvoltarea ouălelor și a larvelor (ex: S-methoprene sau piriproxifen  analog de hormon juvenil)

  2. utilizând un produs cu o substanță activă cu viteză mare de ucidere care elimină puricii adulți înainte de inițițierea ouatului (ex: Sarolaner are viteză de ucidere de câteva ore de la momentul infestației vs. inițierea ouatului ce începe la aproximativ 24 de ore după momentul infestației).

4. Câinele și pisica sunt adevărate aspiratoarde paraziți!

      Cel mai eficient control al puricilor (adulți + forme intermediare) într-un anumit mediu se realizea pe corpul animalului.  

5. Trebuie să decidem dacă tratamentul este cu scop curativ sau profilactic!

     a. Tratament curativ = animalul este deja infestat în momentul administrării produsului. În această situație mediul apropiat animalului este, de asemenea, infestat.

     Atenție! Posibil să dureze 4-5 luni până când formele intermediare, care în momentul primei administrări erau deja în mediu, vor deveni adulți și vor urca înapoi pe animal. Dacă infestația în mediu este mare, posibil ca în această perioadă să observăm purici pe animal într-un număr mare, în ciuda faptului că folosim un produs eficient și puternic. Acești purici sunt forme adulte nou eclozate din numărul mare de pupe prezente în mediu la momentul primei administrări de produs. De multe ori, acest fenomen crează falsa impresie că produsul administrat nu are efect. Este foarte important să nu întrerupem tratamentul și să ne asigurăm că animalul este protejat în fiecare lună. 

        b. Tratament profilactic = când nu observăm purici pe animal, iar produsul se administrează cu scop preventiv. Acesta ar fi scenariul ideal de luptă împotriva puricilor. Este extrem de important ca animalul să fie protejat pe toată durata anului, 12 luni, 365 de zile fără întrerupere. Întreruperea tratamentului poate crea riscul unei reinfestări care, chiar dacă este minoră și neobservabilă, va determina contaminarea masivă a mediului cu forme intermediare.  

6. Spot-on, zgardă sau tabletă?

Deși toate formele de prezentare sunt eficiente, cel mai important este să adaptăm protocolul antiparazitar la individ și gradul infestației. De asemenea, terapia multimodală – bazată pe combinații optime de produse antiparazitare – crește exponențial gradul de protecție.

În cazul câinilor, tabletele pe bază de sarolaner prezintă câteva avantaje care fac ca această formă de prezentare să fie net superioară comparativ cu spot-on-uri sau zgărzi:

  • se administrează pe cale orală - evităm riscul aplicării eronate observată frecvent la pipete;
  • activitate imediată și persistentă timp de 5 săptămâni;
  • prezintă o viteză mult mai mare de ucidere a formelor adulte;
  • eficacitatea nu este afectată de contactul cu apa, șamponări sau îmbăieri;
  • efectul nu depinde de integritatea sau calitatea filmului hidrolipidic cutanat; 
  • ideale pentru pacienții cu probleme dermatologice;
  • datorită vitezei mari de ucidere, numărul mușcăturilor și cantitatea de salivă inoculată de către purici se reduce exponențial  control eficient în cazul dermatitelor alergice la saliva de purice; 
  • prezintă un spectru de acțiune foarte larg împotriva paraziților externi (purici, căpușe, râie auriculară, râie demodecică, râiesarcoptică);

7. Cât de eficiente sunt antiparazitarele mixte cu efect endectocid?

În cazul câinilor, comprimatele pe bază de sarolaner combinat cu moxidectină și pirantel, iar în cazul pisicilor spot-on-ul cu sarolaner combinat cu selamectină sunt produse revoluționare ce asigură simultan terapia infestațiilor cu cei mai importanți paraziți intestinali, prevenirea dirofilariozei cardiopulmonare, dar și prevenirea infestației cu viermi pulmonari (câini).

În cazul pisicilor, tabletele se administrează greu, iar permeabilitatea și absorbția transcutanată sunt mult mai mari decât la câini; context în care produsele spot-on cu efect sistemic sunt cele recomandate (ex. sarolaner + selamectină = efect rapid și îndelungat asupra unui număr mare de paraziți externi, efect curativ împotriva nematodelor digestive și efect preventiv asupra dirofilariozei cardiopulmonare).

8. Zgărzile sunt recomandate, în primul rând, pentru potențarea și completarea altor tratamente antiparazitare cu tablete sau spot-on.

9. Tratamentul antiparazitar nu trebuie întrerupt în perioada rece!

     a. în sezonul rece, ciclul evolutiv rămâne blocat la nivel de pupă;

     b. pupele supraviețuiesc mai multe luni și vor determina o adevărată explozie de purici în primăvara anului următor;

     c. continuarea protecției împotriva puricilor în perioada rece este crucială pentru prevenirea ”exploziei de primăvară”.

     d. putem fi induși în eroare crezând că rata de infestație în sezonul rece scade;

10. Toate animalele din casă trebuie să fie deparazitate simultan!

Tratând doar o parte dintre indivizi (ex. tratăm cățelul, dar nu și pisica), nu vom avea succes în controlul infestației cu purici, nici pe individ și nici în mediu.

11. Spray-urile pe bază de fipronil se pot folosi încă din perioada neonatală!

Ideale în cazul infestațiilor masive: pentru a preveni anemia nou născuților, cauzată de pierderile de sânge;

Ideale în cazul unui animal hiperinfestat: cu scopul de a câștiga timp până la momentul instalării efectului antiparazitarelor sub formă de comprimat sau de spot-on.

SHARE

Meniu