Combaterea durerii în OA printr-o noua clasă de terapie

Altius 11.01.2021

O nouă țintă, cea a cauzei durerii ar putea conduce la un tratament sigur și de lungă durată pentru animalele de companie care suferă de osteoartrită (OA)

Când vine vorba de durerea cronică în osteoartrită, așteptarea din partea medicilor veterinari este să apară o nouă descoperire. Prevalența OA atât la câini, cât și la pisici este adesea slab recunoscută. Veterinarii suspectează că până la 40% dintre câini au dovezi clinice de OA.1,2 La pisici, procentul este de asemenea de 40% - și se dublează la felinele care au depășit vârsta de 12 ani.3

Cu toate acestea, cercetările recente de piață indică faptul că 23% dintre câini și doar 13% dintre pisici sunt diagnosticați cu OA.2,4

Osteoartrita este, în multe privințe, o epidemie tăcută. Atât câinii, cât și pisicile ascund semnele de durere, iar proprietarii de animale de companie trec adesea cu vederea semnele evidente, atribuindu-le „bătrâneții”. Cu toate acestea, durerea este modul în care osteoartrita se manifestă la pisici și câini. Ca boală progresivă și incurabilă, diagnosticarea și gestionarea timpurie a acesteia, pot contribui la îmbunătățirea calității vieții. Tratamentul pe termen lung, care să fie sigur și eficient este căutat pentru a gestiona impactul debilitant al durerii în această boală pe tot parcursul vieții. O nouă abordare își arată potențialul - unul care vizează un nou mecanism în modul de propagare a durerii pentru a permite ameliorarea de lungă durată a durerii în osteoartrită.

Urmăriți videoclipul FCN complet la TheNewScienceofOAPain.com

Rolul factorului de creștere a nervilor (FCN,) în durerea OA

FCN (factorul de creștere a nervilor) este o proteină de semnalizare produsă de țesuturile rănite. FCN se dezvoltă în articulațiile cu osteoartrită.5 Este unul dintre mulți factori care mediază durerea (cum ar fi și mai cunoscuta prostaglandină). FCN se leagă de receptorii de durere TrkA (kinaza A a receptorului pentru tropomiozină) de pe terminațiile nervoase periferice - semnalul durerii. FCN leagă, de asemenea, TrkA de celulele inflamatorii, inducând eliberarea atât a mediatorilor pro-inflamatori - cât și a mai multor FCN - contribuind la un ciclu de durere și inflamație.

Terapia Anti-FCN – inovație în combaterea durerii în osteoartrită.

Noile inovații științifice permit crearea terapiei cu anticorpi monoclonali (mAbs) concepută special pentru a fi utilizată la feline și canine.

Cercetările clinice au descoperit că acum este posibil să blocheze influența negativă a FCN asupra articulațiilor, cu terapii cu anticorpi anti-FCN.3 Aceste terapii specifice speciilor sunt cu acțiune prelungită (aproximativ o lună ) și sunt administrate prin injecție subcutanată. Anticorpii sunt metabolizați diferit față de moleculele mici - sunt transformați în peptide și aminoacizi în celule. Prin urmare, se așteaptă ca noile terapii să aibă un profil de siguranță diferit față de terapiile cu medicamente tradiționale.6

Terapia anti-FCN aduce o perspectivă nouă și puternică în tratamentul durerii OA:

  • Blochează eficient semnalele de durere prin prevenirea conectării FCN la receptorii TrkA și activarea acestora
  • Se așteaptă să aibă efecte analgezice egale sau mai mari decât terapiile actuale ale durerii 3,7,8
  • Blochează legarea FCN de celulele imune în articulațiile cu boală OA
  • Fără efecte narcotice, fără efecte sedative
  • Reducerea durerii în mod susținut și în condiții de siguranță, timp de aproximativ o lună, atât în studiile pilot pe canine cât și pe feline. 7,8
  • În studiul pilot pentru feline, o creștere semnificativă a activității față de placebo a fost confirmată atât prin modalitățile de evaluare obiective, cât și subiective - un accelerometru pentru măsurarea obiectivă și evaluarea măsurării rezultatelor specifice clientului (CSOM) pentru răspunsul subiectiv al proprietarului. 8

Pregătind calea pentru o nouă clasă de terapii pentru durere

Potențialul terapiei anti-FCN pentru a combate durerea în osteoartrită este o nouă dezvoltare interesantă și reprezintă prima inovație identificată în blocarea durerii în afară de calea durerii prin prostaglandine.

Terapia anti-FCN ar putea să reprezinte o nouă clasă de medicamente veterinare și poate fi o nouă modalitate eficientă pentru medicii veterinari de a oferi atât pisicilor, cât și câinilor, o combatere sigură și de lungă durată a durerii cronice.

De mai bine de 20 de ani, împreună cu medicii veterinari, Zoetis a făcut o diferență în îmbunătățirea vieții câinilor cu osteoartrită (OA). Zoetis a lansat Rimadyl® (carprofen) în 1999, și produsul cu acțiune prelungită Trocoxil (mavacoxib) în 2008. Zoetis a pus la dispoziția medicilor veterinari prima terapie cu anticorpi monoclonali pentru dermatita atopică (Cytopoint) în 2017. Astăzi, cercetătorii Zoetis aplică expertiza lor în dezvoltarea anticorpilor monoclonali pentru a explora noi opțiuni pentru combaterea durerii în osteoartrită. Zoetis își ia angajamentul să dezvolte noi medicamente semnificative pentru a veni în sprijinul medicilor veterinari, proprietarilor de animale și animalelor de companie prin inovație.

Referințe:

1. Wright A et al. PVM1: Diagnosis and treatment rates of osteoarthritis in dogs using a health risk assessment (HRA) or health questionnaire for osteoarthritis in general veterinary practice. Presented at The International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR), New Orleans, LA, May 20, 2019.

2. Data on file. Zoetis Market Research 2019.

3. Enomoto M et al. Anti-nerve growth factor monoclonal antibodies for the control of pain in dogs and cats. Vet Rec. 2018; http://dx.doi.org/10.1136/vr.104590.

4. Data on file. Zoetis Market Research 2018.

5. Isola M et al. Nerve growth factor concentrations in the synovial fluid from healthy dogs and dogs with secondary osteoarthritis. Vet Comp Orthop Traumatol. 2011;24(4):279-284.

6. Olivry T et al. Advances in veterinary medicine: therapeutic monoclonal antibodies for companion animals. Clin Notes. 10 March 2015. https://www.zoetisus.com/conditions/dogs/itchcycle/downloads/resources/publications/zoetiscn_mar_fnl.pdf. Accessed May 3, 2019.

7. Lascelles BDX et al. A canine-specific anti-nerve growth factor antibody alleviates pain and improves mobility and function in dogs with degenerative joint disease-associated pain. BMC Vet Res. 2015;11:101. https://doi.org/10.1186/s12917-015-0413-x.

8. Gruen ME et al. A feline-specific anti-nerve growth factor antibody improves mobility in cats with degenerative joint disease-associated pain: a pilot proof of concept study. J Vet Intern Med. 2016;30(4):1138-1148.

SHARE

Meniu