Ayurveda în medicina veterinară

Altius 18.09.2020

În limba sanscrită Ayurveda înseamnă Știința Vieții (ayus = viață, longevitate, iar veda = cunoaștere, știință, învățătură) și reprezintă o ramură complexă și foarte bine documentată a medicinii alternative, care a luat naștere în India cu mii de ani în urmă. Ayurveda pune un accent puternic pe profilaxie și pe importanța menținerii homeostaziei organismului prin formarea unui spirit sănătos într-un corp sănătos.

Călătorind câteva milenii înapoi în timp, putem observa un progres imens în multe domenii precum matematică, astronomie, arhitectură, etc. Realizările sunt fabuloase în ciuda faptului că resursele tehnologice erau limitate și ”primitive” comparativ cu ce este obișnuit ”omul modern”. Tot ce s-a construit și clădit în acea eră a reprezentat baza științelor contemporane.

În ceea ce privește medicina de acum 5000 de ani, multe proceduri, recomandări și remedii s-au bazat pe date obținute din pură observație, corelând experiența ”clinicianului”, particularitățile individului și rezultatul terapiilor efectuate. În zilele noastre o asemenea abordare se numește medicină bazată pe dovezi.

Omenirea și-a dat seama foarte repede că individul este muritor, iar calitatea vieții este influențată de foarte mulți factori. Din aceste considerente au început să apară treptat, în toate civilizațiile antice, persoane care prin multă muncă, perseverență și gândire logică au încercat să găsească remedii și metode de prevenție pentru problemele de sănătate apărute și să transmită mai departe observațiile următoarelor generații. 

Având în vedere că omul din acea perioadă trăia într-o legătură strânsă cu natura era firesc ca soluția pentru rezolvarea oricărei probleme de sănătate să o caute în elementele din jur, folosind ca principii active extracte de plante, minerale și produse de origine animală. Totodată, se punea un mare accent pe corelația dintre starea de spirit a individului și apariția, dispariția sau perpetuarea anumitor maladii, iar schimbarea stilului de viață și a modului de gândire se știa că influențează în mod direct și considerabil succesul terapeutic.

Ayurveda se compune din mai multe ramuri (nutriție, plante medicinale, uleiuri, masaje, meditații, yoga, presopunctură, interventii chirurgicale, etc.) și subramuri, toate contribuind sinergic la restabilirea echilibrului în organism. Și în momentul de față în India, Ayurveda reprezintă una dintre cele mai importante metode de terapie. Multe abordări, principii, și substanțe folosite în Ayurveda se consideră subiecte care intră în ramura protostiinței. În acest context să nu uităm de toate acele substanțe active importante care au intrat în știința modernă prin intermediul protoștiinței:

       Vitamina C       ← fructe, legume proaspete

       Morfina             latexul secretat după incizia capsulei verde a Papaver somniferum

       Chinina             scoarța arborelui Cinchona officinalis

       Atropina            Atropa belladonna

       Digoxina           Digitalis purpurea

       ”Aspirina”         ← acid salicilic ← extract de salcie

Preparatele și remediile din plante reprezintă doar o ramură foarte subțire din Ayurveda, dar utilizarea lor câștigă din ce în ce mai mult teren, atât în medicina umană, cât și în medicina veterinară, în special în rândul acelor persoane și proprietari de animale care preferă utilizarea și administrarea produselor naturiste fără substanțe sintetice, coloranți, conservanți, corectori de gust, etc.

La nivel mondial, cel mai renumit produs Ayurveda este Liv.52 de la Himalaya Drug Company, utilizat cu mare succes în restaurarea homeostaziei hepatice în medicina umană, susținut în peste 200 de publicații științifice.

Produsele companiei Himalaya Drug Company, preparate conform principiilor și rețetelor Ayurveda, ocupă un loc bine definit cu un caracter autentic, atât în medicina alopată, cât și în cea holistică.

Având în vedere că medicina animalelor de companie este într-o dezvoltare exponențială și așteptările medicilor veterinari și proprietarilor de animale sunt din ce în ce mai mari, Himalaya Drug Company respectând principiile Ayurveda a dezvoltat un număr mare de produse pentru terapia adjuvantă și profilaxia bolilor întâlnite la animalele de companie (probleme dermatologice, metabolice, urinare, tratarea plăgilor și a țesuturilor inflamate, stimularea sistemului digestiv, stimularea sistemului imunitar și asigurarea dezvoltării corporale armonioase).

Podusele Himalaya destinate animalelor de companie sunt disponibile pe site-ul: www.altius.ro

SHARE

Meniu