Ancylostoma caninum. Parazit intestinal hematofag la câini
Stiați că?
- Un adult de Ancylostoma caninum poate consuma până la 0,1-0,2 ml de sânge în 24 de ore. Puii se infestează preponderent pe cale galactogenă imediat după naștere. O infestație cu 100 de paraziți înseamnă o pierdere de 15-20 ml de sânge pe zi. Un pui de 2 kg are aproximativ 150 ml de sânge, ceea ce înseamnă că 100 de paraziți determină o pierdere zilnică de 10-15% din volumul total de sânge.
- Ori de câte ori apare mortalitate în primele 2-3 săptămâni de viață este obligatoriu să avem învedere și o posibilă infestație cu Ancylostoma caninum!!!
- Paraziții se fixează de mucoasa intestinului subtire cu ajutorul dinților de la nivelul capsulei bucale.
- Paraziții nu rămân fixați într-un singur loc. În decurs de 24 ore își schimbă locul de hrănire de mai multe ori pe zi la nivelul mucoasei intestinului subțire, hrănindu-se din 4-6 situsuri diferite.
- AcAP – Ancylostoma caninum Anticoagulant Protein = printre cele mai puternice substanțe cu efect anticoagulant descoperite până în prezent. Cu ajutorul acestei substanțe parazitul reușește să mențină un flux continuu de sânge prin leziunea creată.
- 100 paraziți lasă în urmă aproximativ 500-600 de situsuri hemoragice la fiecare 24 de ore → melenă, inflamație și infecții secundare datorită leziunilor create.
- Cel mai mare consum de sânge apare în perioada ouatului. În caz de infestație masivă, această perioadă coincide cu momentul apariției simptomelor clinice severe (anemie feriprivă, melenă, distrucția epiteliului intestinal, enterită, abatere etc.)
- Examenul coproparazitologic în majoritatea situațiilor va fi negativ în primele 2 săptămâni de viață. – confirmare prin alte metode – ex. ELISA, terapeutic, necropsic în caz de deces.
- O singură femelă elimină până la 10.000-15.000 de ouă/zi. În mediu umed, cald, fără prea multe raze solare, ouăle eclozează în 1-2 zile eliberând L1 care după două năpârliri, în aproximativ 6 zile ajunge în stadiul infestant L3.
- Larva infestantă poate penetra pielea intactă. Aceasta este una dintre cele mai frecvente căi de infestație la câini. Larva din solul umed pătrunde ușor în organismul câinilor prin pielea fină de la nivelul spațiului interdigital. Câinii se pot infesta și prin consum direct de L3 din mediu odată cu hrana și apa sau prin consum de gazde paratenice.
- În cazul puilor, deși transmiterea transplacentară nu poate fi exclusă, principala cale de transmitere este cea galactogenă.
- Secreția de hialuronidază de către parazit, o enzimă ce contribuie la degradarea țesutului conjunctiv și interstițial, favorizează penetrarea prin piele, migrarea în țesuturi și ajută parazitul în procesul de hrănire pe suprafața epiteliului intestinal.
- Risc zoonotic – poate infecta și omul determinând simptome precum larva migrans cutanată sau enterita eozinofilică.
- Puii și tineretul sunt cei mai expuși la manifestarea simptomelor clinice – anemie, enterită, melenă, abatere, deshidratare, anorexie, vomă etc.
- În cazul expunerilor repetate, câinii adulți pot prezenta o oarecare imunitate dobândită, caz în care larvele L3 vor suferi o migrație somatică și nu se transformă direct în adulți. Intră în diferite țesuturi (ex.rinichi, musculatură) unde vor rămâne în stare de ”hipobioză” mai multe luni, chiar și ani. Stările de imunosupresie, stresul și modificările hormonale precum gestația sau lactația pot activa aceste larve. (transmitere galactogenă!).
- Femelele au o dimensiune de 14-16 mm/0,3-0,4 mm. Masculii sunt mai mici, 8-12 mm/0,3-0,4 mm și prezintă o bursă copulatoare terminal.
- Culoarea paraziților este gri/alb murdar și se schimbă în roșu după ce se hrănesc.
- Ancylostoma caninum face parte din categoria viermilor cârlig (hookworm) ← capătul anterior al parazitului (capul) este curbat în raport cu restul corpului, asemănător unui cârlig.
- Absența ouălor caracteristice în urma examenului coproparazitologic NU exclude infestația.
- Perioada prepatentă (timpul trecut de la momentul infestației până la eliminarea primelor ouă prin fecale) este în medie 3 săptămâni.
- Numărul ouălor găsite nu este în corelație directă cu rata infestației. Producția de ouă scade pe măsură ce numărul adulților crește.
Observație: Ouăle de Uncinaria stenocephala au aspect identic, dar dimensiune mai mare comparativ cu ouăle de Ancylostoma caninum.
- În momentul de față nu există nicio substanță activă cu eficacitate satisfăcătoare pentru stadiile larvare L3, larvele în migrație sau pentru larvele aflate în fază de hipobioză.
Pirantel este o substanță activă care acționează strict local, la nivelul intestinului, cu absorbție sistemică nesemnificativă, motiv pentru care este substanța activă ideală pentru administrare la pui în perioada neonatală.
Pirantel + Moxidectină sunt două substanțe active care administrate împreună asigură atât un efect adulticid putenic, cât și eliminarea stadiilor larvare L4 și L5.
Pirantel + Moxidectină + Sarolaner asigură un spectru larg de acțiune care cuprinde purici (adulți + prevenirea contaminării mediului cu ouă), cele mai frecvente specii de căpușe, nematode intestinale (T.canis, T.leonina, A.caninum, U.stenocephala) si previne nematodozele cardiopulmonare (D.immitis, A.vasorum). Administrarea tabletelor se recomandă începând cu vârsta de 8 săptămâni.
Apasă aici pentru a vedea Ancylostoma caninum în intestin