Metode moderne de control ale paraziților la câine și pisică

DVM László Dáné 25.06.2020

 

 Produsele pentru deparazitarea externă sunt concepute să acționeze asupra unui punct vulnerabil din ciclul evolutiv și biologia paraziților (purici, căpușe, râie auriculară, râie sarcoptică, râie demodecică, păduchi, țânțari, flebotomi).

 În momentul alegerii unui produs este important să ținem cont de anumite particularități, precum:

-individ: vârstă, greutate corporală, integritatea filmului hidrolipidic cutanat, reproducție, gestație, lactație, stare de sănătate.

-mediu: rata de infestație a mediului cu diferiți paraziți; riscul bolilor transmisibile prin purici, căpușe, țânțari, flebotomi; numărul animalelor netratate care contribuie la perpetuarea paraziților, de exemplu: câini comunitari, pisici, arici, șoareci, șobolani, intersectarea cu animale din mediul silvatic sau rural etc.

-biologia parazitului: ciclul biologic, sezonalitate, boli transmisibile:

-produs/ substanță activă: spectrul de acțiune, modul de administrare, mecanismul de acționare, viteza de ucidere a paraziților, durata efectului, siguranța pentru animal, om, mediu etc.

 

În momentul de față, prin utilizarea produselor pe bază de isoxazoline*, se pot unifica într-un singur tratament cele mai importante criterii pentru terapia și prevenirea infestațiilor cu paraziți externi.

Un reprezentant important din grupa isoxazolinelor este substanța activă SAROLANER care se găsește sub formă de tablete pentru câini și spot-on pentru pisică.

Combinarea SAROLANER cu MOXIDECTINĂ + PIRANTEL sau SELAMECTINĂ asigură și un control asupra nematodelor intestinale și cardiopulmonare.


 

            20 de beneficii ale produselor pe bază de SAROLANER

 

1. Administrare orală la câini sub formă de comprimate masticabile și palatabile: se elimină riscul aplicărilor eronate întâlnite la pipete (ex. soluția se aplică pe blană, nu pe piele, se prelinge, se șterge înainte de absorbție, câinele se agită și se miscă în momentul aplicării etc.).

 

2. Aplicare sub formă de spot-on la pisică. Administrarea tabletelor la pisici este dificilă și reprezintă mult stres, atât pentru animal, cât și pentru proprietar. Din aceste considerente, aplicarea spot-on la pisici rămâne cea mai elegantă metodă de administrare.

 

 

3. Absorbție rapidă de la nivelul tubului digestiv – pe stomacul gol, efectul maxim se instalează în doar câteva ore (vs. spot-on, zgărzi, unde substanța activă acoperă toată suprafața corporală în minim 24-48 ore).

 

 

4. Se poate administra cu sau fără hrană. 

 

 

5. La pisică SAROLANER se absoarbe transcutanat în circulația sanguină.     

    

 

 

 

6. SAROLANER în doza de 2mg/ kg cu o singură administrare va asigura o protecție de cel puțin 35 de zile împotriva paraziților externi (purici, căpușe, râie).

 

 

7. NU acționează prin intermediul filmului hidrolipidic cutanat. Zgărzile și majoritatea produselor spot-on își exercită efectul prin intermediul stratului uleios care acoperă pielea și firele de păr. Ori de câte ori acest strat lipidic este compromis (probleme dermatolgice, îmbăieri repetate), zgărzile și majoritatea produselor spot nu vor mai avea substratul prin care să-și exercite efectul.

 

8. SAROLANER acționează sistemic prin intermediul sângelui și fluidelor intercelulare de la nivelul pielii.

 

9. Ideal pentru animale cu probleme dermatologice la care filmul hidrolipidic cutanat este compromis.

 

10. Ideal în cazul îmbăierilor și șamponărilor frecvente, situație în care filmul hidrolipic cutanat este compromis.

 

 

11. Viteză mare de ucidere asupra puricilor - efect maxim la 8 ore după momentul infestației (vs. 24 ore majoritatea zgărzilor și produselor spot-on).

 

  

 

12. Adjuvantul terapeutic ideal în dermatita alergică la saliva de purici. Severitatea simptomelor clinice și intensitatea pruritului sunt în corelație directă cu numărul mușcăturilor (efect iritativ mecanic prin mușcătură, efect iritativ prin inocularea salivei). La purici, primul prânz sanguin are loc imediat după momentul infestației, după care consumă sânge aproximativ o dată la 5-6 ore. În urma utilizării SAROLANER, puricii mor la maxim 8 ore după infestație, ceea ce înseamnă 1 maxim 2 prânzuri sanguine, pe când în cazul pipetelor și zgărzilor, aceștia mor după 5-6 prânzuri. Prin terapia cu SAROLANER vor fi mai puține mușcături, iar cantitatea de salivă inoculată va fi mult mai mică.

 

    

 

13. Omoară puricii înainte de inițierea ouatului pe toată durata terapiei, prevenind astfel contaminarea mediului cu forme intermediare. Formele intermediare (ou, larvă, pupă) reprezintă 95% din populația totală de purici dintr-un anumit mediu. Pe animal găsim doar adulții care reprezintă 5% din populația totală.

 

 

14. Căpușele, deși trebuie să se fixeze, nu vor avea nevoie de un prânz sanguin bogat pentru instalarea efectului toxic. Efectul asupra căpușelor apare la 12 ore după fixare. Să reținem că nici în cazul zgărzilor sau produselor spot-on atașarea nu poate fi exclusă!

 

 

Atenție!
Indiferent de producător și de produsul ales (tabletă, zgardă, spot-on), ne putem întâlni cu situția în care căpușa moare, dar nu se poate detașa din cauza mecanismelor complexe de fixare, creând falsa impresie că produsul utilizat nu și-a făcut efectul.

 

 

15. Prevenirea bolilor transmise prin căpușe: Conform ultimelor studii**, sarolaner administrat per os în doză de 2mg/ kg poate preveni transmitrea agenților patogeni Babesia, Borrelia burgdorferi, Anaplasma phagocytophilum de la căpușele infectate la câini.

 

16. Datorită efectului sistemic, SAROLANER este tratamentul ideal și în cazul infestațiilor cu râie sarcoptică, râie auriculară sau râie demodecică.

 

 

  

 

17. Poate fi administrat câinilor și pisicilor începând cu vârsta de 8 săptămâni.

 

 

 

18. Profil ridicat de siguranță în urma administrării.

 

 

 

19. Terapia infestațiilor cu cei mai importanți paraziți intestinali, prevenirea dirofilariozei cardiopulmonare și prevenirea infestației cu viermi pulmonari (câine) împreună cu controlul paraziților externi prin administrarea unui singur produs se poate obține prin asocierea:           

          SAROLANER + MOXIDECTINĂ + PIRANTEL sub formă de tablete la câini;  

          SAROLANER + SELAMECTINĂ sub formă de spot-on la pisică.  
   

 

20. Sigur în cazul administrării dozei terapeutice la Collie sau alte rase sensibile MDR1 (-/-).



 *Produsele care conțin isoxazoline se eliberează pe bază de prescripție medicală și se vor utiliza exclusiv la recomandarea medicului veterinar.
** a. Evaluation of the efficacy of sarolaner in the prevention of babesiosis in dogs. Geurden T. at al., Parasit Vectors. 2017 Sep 6;10(1):415. b. Efficacy of sarolaner in the prevention of Borrelia burgdorferi and Anaplasma phagocytophilum transmission from infected Ixodes scapularis to dogs- Honsberger NA et al., Vet Parasitol. 2016 May 30;222:67-72.
SHARE

Meniu