Noutăți în abordarea terapeutică a câinelui atopic: Terapia reactivă /proactivă poate ajuta?
Seria de mese rotunde organizate în colaborare cu Dr. Rareș Căpitan a readus în atenția medicilor metodele moderne de control al pruritului ca principal simptom în dermatita atopică. Astfel, Dr. Rareș Căpitan a prezentat cazuri clinice distincte, evidențiind importanța unui plan de diagnostic etapizat și a tratamentul plurifactorial. Managementul pruritului rămâne în continuare un prim pas important atât pentru bunăstarea pacientului, cât și pentru evoluția favorabilă a tabloului clinic.
De asemenea, au fost reluate avantajele utilizării comprimatelor pe bază de sarolaner (Simparica) pentru deparazitarea externă a pacientului cu probleme dermatologice, acesta necesitând băi frecvente și prezentând discontinuități ale barierei hidrolipidice (aspect ce poate fi îmbunătățit prin aplicarea Allerderm).
Reacția inflamatorie de la nivelul pielii poate fi gestionată printr-o terapie locală pe bază de hidrocortizon aceponat (Cortavance), terapie cu efect rapid și sigur.
Elementul de noutate prezentat de Dr. Rareș Căpitan s-a referit la managementul pe termen lung al pacientului atopic și anume: Terapia reactivă/proactivă.
Dacă terapia reactivă reprezintă tratamentul plurifactorial instituit în faza acută a afecțiunii (de la prima vizită la medic) până la ameliorarea tabloului clinic, noțiunea de terapie proactivă se referă la managementul terapeutic pe termen lung al câinelui predispus la probleme dermatologice, ce are ca scop evitarea recidivelor/episoadelor acute.
Astfel, terapia reactivă poate include corticosteroizi sau oclacitinib (Apoquel), pe termen mediu, în concordanță cu tabloul clinic. Aspecte foarte importante de luat in calcul în terapia reactivă (“de atac”) sunt cronicitatea afecțiunii și tipul leziunilor. Prezența leziunilor vechi suprainfectate impune șamponarea pacientului (Allermyl/Pyoderm/Sebolytic) și antibioterapie generală pe termen lung (Convenia).
Schema de tratament trebuie continuată, adaptată și susținută pentru tot restul vieții în cazul unui câine atopic. De aceea, terapia proactivă (“de sustinere”) reprezintă un element extrem de important în managementul pe termen lung al pacientului atopic. Instituită corespunzător, aceasta poate reduce de 3 ori riscul apariției recidivelor. Deși nu există o “rețetă” general valabilă, Dr. Rareș Căpitan a exemplificat eficiența terapiei proactive utilizând: Cytopoint (administrat lunar) completat, în funcție de evoluție, de Cortavance (local).
Terapia antipruritică pe baza de anticorpi monoclonali caninizati (Cytopoint) reprezintă, în momentul de față, cea mai sigura variantă pentru pacientul atopic (indiferent de vârstă, alte afecțiuni existente sau alte terapii simultane).
O alternativă este reprezentată de Apoquel administrat pe termen lung, terapie cu riscuri minime și efect antipruritic-antiinflamator.
In concluzie, Dr. Rareș Căpitan a conturat etapele de diagnostic și tratament pentru pacientul atopic, accentuând importanța managementului plurifactorial, dar și a terapiei reactive/proactive, cu beneficiile oferite de noile produse veterinare destinate câinelui atopic.