Cyclavance 15ml

Categorie

Antipruritice

Producator
Specie

Caini, Pisici

Substanta activa

Ciclosporina

Descriere

Substante active: Ciclosporina

Specii tinta: Caini, Pisici

Indicatii:

Tratamentul manifestarilor cronice ale dermatitei atopice la caini.

Tratamentul simptomatic al dermatitei alergice cronice la pisici. 

Contraindicatii:

Nu se utilizeaza in caz de hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti. 

Nu se utilizeaza in caz de antecedente ale bolilor maligne sau in caz de boli maligne curente.

Animalele nu se vor vaccina cu vaccinuri vii pe durata tratamentului sau cu 2 saptamani inainte sau dupa tratament.

Nu se utilizeaza la caini cu varsta mai mica de 6 luni sau cu greutatea corporala mai mica de 2 kg.

Nu se va utiliza la pisici infectate cu Virusul Leucemiei Feline (FeLV) sau Virusul Imunodeficientei Feline (FIV). 

Forma de prezentare:

Flacon de 15 ml, cu set de dozare compus din seringa orala de 1 ml, gradata cu gradatii de 0,05 ml, ambalat in cutie de carton. 

Cale administrare: Oral

Doza recomandata:

lnainte de administrare, greutatea animalelor trebuie determinata cat mai exact. 

Caini: doza recomandata de ciclosporina este de 5 mg/kg greutate corporala (0,05 ml de solutie orala pe kg greutate corporala) si se va administra initial, zilnic. In functie de raspuns, se va reduce ulterior frecventa administrarii. Produsul trebuie initial administrat zilnic pana la obtinerea unei ameliorari clinice satisfacatoare. Acest lucru se intampla, in general, in 4-8 saptamani. Tratamentul se va opri daca in primele 8 saptamani nu se obtine un raspuns. In timp ce semnele clinice ale dermatitei atopice sunt controlate satisfacator, produsul poate fi administrat o data la doua zile. Medicul veterinar trebuie sa faca un control clinic la intervale regulate si sa ajusteze frecventa administrarii la raspunsul clinic obtinut. In unele cazuri, cand semnele clinice sunt controlate cu doze administrate la fiecare doua zile, medicul veterinar poate decide sa administreze produsul o data la fiecare 3 - 4 zile. Cea mai redusa frecventa de dozare eficienta trebuie utilizata pentru a intretine remiterea semnelor clinice. 
Pacientii trebuie reevaluati in mod regulat si optiunile terapeutice alternative trebuie analizate. Tratamentele adjuvante (de ex. sampoane medicinale, acizi grasi) pot fi luate in considerare inainte de reducerea intervalului de administrare. 
Durata tratamentului trebuie ajustata in functie de raspunsul la tratament. Tratamentul poate fi oprit cand semnele clinice sunt sub control. Daca semnele clinice reapar, se reia tratamentul administrat zilnic si in anumite cazuri, pot fi necesare mai multe serii de tratament. 

Pisici: doza recomandata de ciclosporina este de 7 mg/kg greutate corporala (0,07 ml solutie orala pe kg) si initial se va administra, zilnic. In functie de raspuns, se va reduce ulterior frecventa administrarii. Initial produsul trebuie administrat zilnic, pana ce se observa o ameliorare clinica (evaluata pe baza intensitatii pruritului sau severitatii leziunilor - escoriatii, dematita miliara, placi eozinofilice si/sau alopecie auto-indusa). Aceasta se intampla, de obicei, in 4-8 saptamani. Pruritul sever prelungit poate induce o stare de anxietate si, ca urmare, aparitia unui comportament exagerat de ingrijire. In astfel de cazuri, chiar daca pruritul se amelioreaza de indata ce se administreaza tratamentul, rezolvarea alopeciei auto-induse poate fi intarziata. In timp ce simptomele clinice ale dermatitei alergice sunt controlate satisfacator, produsul poate fi administrat o data la doua zile. In unele cazuri, cand semnele clinice sunt controlate cu doze administrate la fiecare doua zile, medicul veterinar poate decide sa administreze produsul o data la 3 - 4 zile. Cea mai redusa frecventa de dozare eficienta trebuie utilizata pentru a intretine remiterea semnelor clinice. 

Pacientii trebuie reevaluati in mod regulat si optiunile terapeutice alternative trebuie analizate. Durata tratamentului trebuie ajustata in functie de raspunsul la tratament. Tratamentul poate fi oprit cand semnele clinice sunt sub control. Daca semnele clinice reapar, se reia tratamentul administrat zilnic si, in anumite cazuri, pot fi necesare mai multe serii de tratament. 

Produsul poate fi administrat fie amestecat cu hrana, fie direct in gura. Daca se va administra impreuna cu hrana, solutia trebuie amestecata cu o cantitate mica de hrana, preferabil dupa o perioada destul de lunga fara hrana, pentru a asigura consumul complet de catre pisica. Daca pisica nu accepta produsul amestecat cu hrana, trebuie administrat prin inserarea seringii orale direct in gura pisicii si eliberarea intregii doze. In cazul in care pisica a consumat numai partial produsul amestecat cu hrana, administrarea produsului cu seringa orala se va face doar din ziua urmatoare. Orice hrana de pisici medicamentata neconsumata trebuie eliminata imediat si recipientul trebuie spalat bine. 
Eficacitatea si tolerabilitatea acestui produs au fost demonstrate in studii clinice cu o durata de 4,5 luni.

Specificatii:

La initierea tratamentului cu ciclosporina se va avea in vedere utilizarea altor masuri si/sau tratamente pentru a controla pruritul moderat pana la grav.

Reactii adverse:

Caini
Aparitia de efecte adverse este mai putin frecventa. Cele mai frecvente reactii adverse observate sunt tulburarile gastrointestinale, cum ar fi voma, fecale moi sau mucoide si diaree. Acestea sunt usoare si trecatoare si, in general, nu necesita oprirea tratamentului. 
Alte reactii adverse pot fi observate rar: letargie sau hiperactivitate, anorexie, hiperplazie gingivala usoara pana la moderata, reactii cutanate cum ar fi leziuni veruciforme sau modificari ale blanii, eritem si inflamatie la nivelul pavilionului auricular, slabiciune musculara sau crampe musculare. Dupa administrarea tratamentului se poate observa salivatie usoara si trecatoare. Aceste reactii in general dispar spontan dupa terminarea tratamentului.
In cazuri foarte rare poate fi observat diabetul zaharat, mai ales la cainii din rasa West Highland White Terrier.

Pisici
La pisicile tratate cu ciclosporina, au fost observate urmatoarele reactii adverse: 
Foarte frecvent: tulburari gastrointestinale, cum sunt voma si diareea, insotite de scadere in greutate. Acestea sunt in general usoare si trecatoare si nu necesita oprirea tratamentului. Apetitul crescut a fost de asemenea, observat frecvent. 
Frecvent: letargie, anorexie, hipersalivatie, hiperactivitate, polidipsie, hiperplazie gingivala si limfopenie. Aceste efecte dispar, in general, spontan dupa teminarea tratamentului sau ca urmare a scaderii frecventei administrarii. 
Efectele secundare pot fi grave la unele animale.

Precautii:

Semnele clinice ale dermatitei atopice la caini si ale dermatitei alergice la pisici, cum ar fi pruritul si inflamatia cutanata, nu sunt specifice acestor afectiuni. Alte cauze ale dermatitei, cum ar fi infestarile ectoparazitare, alte alergii care cauzeaza semne dermatologice (de ex. dermatita alergica determinata de purici sau alergia alimentara) sau infectiile bacteriene si fungice trebuie eliminate inainte de inceperea tratamentului. Infestarile cu purici trebuie tratate inainte si pe durata tratamentului dermatitei atopice sau alergice. 
lnainte de tratament trebuie efectuat un examen clinic complet. Chiar daca ciclosporina nu induce tumori, ea inhiba limfocitele-T si, de aceea, tratamentul cu ciclosporina poate duce la o incidenta crescuta a afectiunilor maligne manifeste clinic din cauza raspunsului imun antitumoral scazut. Riscul potential crescut de dezvoltare a tumorilor trebuie pus in balanta cu beneficiul clinic. Daca se observa limfadenopatie la animalele tratate cu ciclosporinai, se recomanda investigarea suplimentara si oprirea tratamentului, daca este nevoie. 
Se recomanda tratarea infectiilor bacteriene si fungice inaintea administrarii produsului medicinal veterinar. In orice caz, infectiile aparute pe durata tratamentului nu reprezinta un motiv de oprire a administrarii medicamentului, cu exceptia situatiei cand infectia este severa. 
La animalele de laborator, ciclosporina a fost responsabila de afectarea nivelelor de insulina circulanta si de cresterea glicemiei. Daca se observa semne de diabet zaharat dupa utilizarea produsului, de ex. poliurie, polidipsie, se va reduce doza sau se va opri administrarea si se va cere un consult medical veterinar. 
Daca sunt prezente semne sugestive pentru diabet zaharat trebuie monitorizat efectul tratamentului asupra glicemiei. Utilizarea ciclosporinei nu este recomandata la animalele cu diabet. 
O atentie deosebita trebuie acordata vacciniirii. Tratamentul cu produsul medicinal veterinar poate interfera cu eficacitatea vaccinului. In cazul vaccinurilor inactivate, nu este recomandata vaccinarea in timpul tratamentului sau cu doua saptamani inainte sau dupa administrarea produsului. Nu este recomandatii administrarea concomitenta a altor agenti imunosupresori. 

Caini: in caz de insuficienta renala severa, trebuie monitorizate nivelele de creatinina. 

Pisici: dermatitele alergice la pisici pot avea diverse manifestari, inclusiv placi eozinofilice, escoriatii la nivelul capului si gatului, alopecie simetrica si/sau dermatita miliara. 

lnainte de tratament trebuie evaluata starea imunitara a pisicilor fata de infectiile cu FeLV si FIV. Pisicile care sunt seronegative la T. gondii pot avea risc de aparitie a toxoplasmozei clinice daca sunt infectate cat sunt sub tratament. In cazuri rare acesta lucru poate fi fatal. Expunerea potentiala a pisicilor seronegative sau a pisicilor suspecte sa fie seronegative la Toxoplasma trebuie, deci redusa la minimum (de ex. pastrarea lor in interior, evitarea carnii crude sau consumarea resturilor). Cu toate acestea, intr-un studiu controlat de laborator, tratamentul cu ciclosporina nu a reactivat eliminarea de oochisti la pisici care fusesera expuse anterior la T. gondii. In cazurile clinice de toxoplasmoza sau alte afectiuni sistemice grave, se va opri tratamentul cu ciclosporina si se va initia tratamentul potrivit. 
Studiile clinice la pisici au aratat ca apetitul scazut si scaderea greutatii corporale pot sa apara in timpul tratamentului cu ciclosporina. Se recomanda monitorizarea greutatii corporale. Reducerea semnificativa a greutatii corporale poate duce la lipidoza hepatica. Daca scaderea progresiva a greutatii corporale apare in timpul tratamentului, se recomanda oprirea tratamentului pana la identificarea cauzei. 
Eficacitatea si siguranta ciclosporinei nu au fost evaluate la pisicile cu varsta mai mica de 6 luni si la cele cu greutatea corporala mai mica de 2,3 kg. 

Utilizare in perioada de gestatie, lactatie sau in perioada de ouat: 
Siguranta produsului medicinal veterinar nu a fost studiata la masculii de caini sau de pisici de reproductie, nici la catele sau pisici pe durata gestatiei sau lactatiei. In absenta acestor studii, se recomanda ca utilizarea acestui produs medicinal veterinar la animalele de reproductie sa se faca numai pe baza evaluarii pozitive a balantei beneficiu/risc de catre medicul veterinar responsabil. 

Depozitare: Dupa prima deschidere, depozitati la temperaturi sub 25° C, A se pastra in ambalajul original, A nu se refrigera

Read moreShow less
Detalii ale produsului
AI80

Fisa tehnica

Prescriptie
DA
Specii tinta
Caini, Pisici
Substanta activa
Ciclosporina
Cale administrare
Oral
Link ICMBV
http://www.icbmv.ro/prospecte/cyclavance_100_190006.pdf
Prospect

Meniu