Flimabend oral suspension 100mg/g
flubendazol
Substante active: Flubendazol
Specii tinta: Suine, Pasari
Indicatii:
Suine
Tratamentul helmintiazei produsa de Ascaris suum (adult si larvar intestinal).
Gaini/pui
Tratamentul helmintiazei cauzate de Ascaridia galli (stadiul adult), Heterakis gallinarum (stadiul adult), Capillaria spp. (stadiul adult).
Contraindicatii:
Nu se utilizeaza in caz de hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.
Forma de prezentare:
Plicuri cu 100 g suspensie pentru apa
Cale administrare: Oral
Timp asteptare:
Carne si organe:
Pasari: 2 zile
Suine:
- la doza de 1 mg/kg greutate corporala administrata timp de 5 zile: 3 zile
-la doza de 2,5 mg/kg greutate corporala administrata timp de 2 zile: 4 zile;
Oua: 0 zile.
Doza recomandata:
Gaini/pui:
1,43 mg flubendazol (= 14,3 mg de produs)/ kg greutate corporala/ zi, administrat pe cale orala, timp de 7 zile, sau 1 g de produs /70 kg greutate corporala/ zi, timp de 7 zile.
Suine:
a) Tratamentul helmintiazei cauzate de Ascaris suum (stadii adulte si larvar intestinal) 1 mg flubendazole (= 10 mg produs)/ kg greutate corporala /zi, administrat pe cale orala, timp de 5 zile, sau 1 g de produs/100 kg greutate corporala/zi, timp de 5 zile.
b) TratamentuI helmintiazei cauzate de Ascaris suum (stadiul adult) 2,5 mg flubendazol (25 mg produs)/kg greutate corporala/zi, administrat pe cale orala, timp de 2 zile sau 2,5 g de produs/100 kg greutate/zi timp de 2 zile.
La porci, dozarea trebuie facuta pe categorii de greutate pentru prevenirea supra sau subdozarii. Dozele se calculeaza conform urmatoarei formule:
(...mg [produs]/ kg g.c./zi X Greutatea corporala medie (kg) a animalelor tratate) / Cantitate medie de apa de baut (litru/animal) consumata in 4 per litru de apa de baut ore = .... mg [produs] per litru de apa de baut.
Rezultatul exprima o concentratie de flubendazol de 20 mg pana la 200 mg per litru.
Administrare in apa de baut.
1) Cantitatea necesara de produs se calculeaza in functie de greutatea corporala totala a grupului de animale (conform tabelelor din prospect)
2) In fiecare zi trebuie preparata o solutie prediluata, ce contine doza zilnica de produs necesara amestecata cu o cantitate de apa de 10 pana la 100 ori mai mare decit cea a medicamentului, in functie de sistemul de distributie. De exemplu, la 500 g produs se adauga 5 pana la 50 litri de apa.
3) Daca este necesara o cantitate mai mica decat cea continuta intr-un ambalaj (plic sau flacon), doza necesara trebuie masurata cu un echipament calibrat de masurare a greutatii.
4) Daca se utilizeaza un plic intreg cu produs, acesta se strange usor iar continutul se goleste in recipientul de predilutie.
5) Solutia de predilutie trebuie agitata viguros cu un echipament manual timp de 2 minute, pana la obtinerea unei mixturi albe, laptoase si omogene.
6) Solutia de predilutie trebuie administrata prin sistemul general de distributie al apei:
Tancuri: solutia de predilutie este adaugata cantitatii de apa consumata uzual de animale intr-o perioada de pana la 4 ore.
Pompe de dozare: debitul pompei se ajusteaza astfel incat solutia de predilutie sa fie distribuita intr-o perioada de pana la 4 ore.
Pentru a asigura administrarea dozei corecte, in sistemul de distributie al apei de baut trebuie sa existe un debit sustinut. Administrarea produsului pe o perioada de pana la 4 ore in fiecare zi de tratament in perioada in care consumul probabil de apa este maxim, asigura prevenirea precipitarii flubendazolului in sistemul de distributie si permite curatarea sistemului de distributie al apei de baut intr-o perioada de 24 ore dupa terminarea administrarii tratamentului.
7) Inainte si dupa perioada tratamentului, asigurati-va ca sistemul de distributie al apei de baut este curatat.
8) Asigurati-va ca toate animalele din grupul respectiv primesc o cantitate suficienta de apa de baut medicamentata. Intrerupeti administrarea apei de baut timp de 2 ore inainte de tratament, pentru stimularea setei.
9) Doza corespunzatoare de produs trebuie distribuita intotdeauna in perioada de consum maxim de apa de catre animale.
Specificatii:
La gaini, rezultatele optime pot fi atinse numai daca se respecta normele stricte de igiena la intretinerea custilor.
Pentru ambele specii:
Este necesara atentie pentru evitarea urmatoarelor practici ce cresc riscul de aparitie al rezistentei si pot determina ineficienta terapiei:
Utilizarea prea frecventa a unor antihelmintice din aceeasi clasa, pentru o perioada indelungata.
Subdozarea datorita aprecierii gresite a greutatii corporale, administrarea deficitara a produsului sau calibrarea defectuoasa a aparatului de dozare, in cazul in care exista.
Cazurile clinice suspectate de rezistenta la antihelmintice trebuie investigaate in continuare, prin teste adecvate ( de exemplu, testul de reducere a numarlui de oua din fecale). In cazul in care rezultatele testului/testelor sugereaza rezistenta semnificativa la un anumit antihelmintic, trebuie utilizat un produs din alta clasa de antihelmintice care are un alt mod de actiune.
Reactii adverse:
Nu a fost demonstrata aparitia reactiilor adverse la administrarea flubendazolului in doze terapeutice la porcine.
La pasari, nu pot fi complet excluse tulburarile de dezvoltare a penajului dupa administrarea de flubendazol.
Precautii:
Utilizare in perioada de gestafie, lactatie sau in perioada de ouat
Studiile de laborator efectuate pe iepuri si sobolani nu au demonstrat efecte embriotoxice si teratogene dupa utilizarea produsului in doze terapeutice. Utilizarea unor doze mari a determinat rezultate echivoce. In studiile de laborator efectuate pe sobolani, nu s-au inregistrat efecte asupra puilor in perioada alaptarii.
Produsul poate fi administrat in siguranta la gainile ouatoare si la scroafele gestante si in lactatie. Produsul poate fi administrat la aceste categorii de animale.
Depozitare: Nu necesita conditii speciale de depozitare
Fisa tehnica
- Prescriptie
- DA
- Specii tinta
- Suine, Pasari
- Substanta activa
- flubendazol
- Cale administrare
- Oral
- Link ICMBV
- http://www.icbmv.ro/prospecte/flimabend_100_170268.pdf