Pandex 1 x 25ml inj

Categorie

Antiparazitare externe si interne

Producator
Specie

Suine, Bovine, Caprine, Ovine

Substanta activa

Ivermectina

Descriere

Substante active: Ivermectina, Ivermectina

Specii tinta: Suine, Ovine, Caprine, Bovine

Indicatii:

Produsul este recomandat la bovine, ovine, caprine si suine, astfel: 

Bovine: tratamentul nematodozelor pulmonare si gastrointestinale (ostertagioza, haemonchoza, trichostrongiloza, coopenoza, parafilarioza, esofagostomoza, bunostomoza, nematodiroza, dictiocauloza); tratamentul nematodozelor oculare (thelazioza); tratamentul infestatiilor cu insecte si acarieni (paduchi si capuse); tratamentul raiei sarcoptice si psoroptice, tratamentul hipodermozei.

Ovine, caprine: tratamentul nematodozelor gastrointestinale si pulmonare (ostertagioza, haemonchoza, trichostrongiloza, cooperioza, esofagostomoza, nematodiroza, strongiloidoza, chabertioza, trichuriaza, gaigeriaza, dictiocauloza); tratamentul infestatiilor cu insecte sau acarieni (paduchi, Afelophagus spp., capuse, tratamentul raiei sarcoptice si psoroptice); tratamentul estrozei.

Suine: tratamentul nematodozelor (ascaridioza, strongiloidoza, metastrongiloza, esofagostomoza); tratamentul infestatiilor cu paduchi; tratamentul raiei sarcoptice. 

Contraindicatii:

Nu se administreaza la animale cu hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa sau la oricare dintre excipienti. 
Produsul nu trebuie administrat intramuscular sau intravenos. Pandex este destinat utilizarii doar la bovine, ovine, caprine si suine. Acest produs nu trebuie utilizat la alte specii de animale deoarece pot aparea efecte adverse severe, inclusiv decesul la caini. Injectarea accidentala este periculoasa. Deoarece perioada de asteptare pentru lapte nu a fost stabilita, nu se va administra produsul la vacile, oile si caprele al caror lapte este destinat consumului uman.

Forma de prezentare:

Cutie de carton cu un flacon de 25 ml

Cale administrare: Subcutanat

Timp asteptare:

Carne: 
Bovine - 49 zile 
Ovine, caprine si suine - 14 zile 
Lapte: 
Nu se va administra la animalele care produc lapte pentru consumul uman. 

Doza recomandata:

Pentru a asigura un dozaj corect, greutatea corporala trebuie determinata cat mai corect posibil, pentru a evita subdozarea; trebuie verificata si acuratetea dispozitivului cu care se face dozarea. Daca tratarea animalelor se face colectiv si nu individual, ele trebuie grupate in functie de greutatea lor corporala, pentru evita sub sau supradozarea. 

La bovine - 200 µg ivermectina/kg greutate corporala. La bovine dozele mai mari de 10 ml se vor administra in doua locuri de injectare pentru a reduce disconfortul ocazional sau rectiile de la locul injectarii. 

La ovine si caprine - 200 µg ivermectina/kg greutate corporala. In tratamentul scabiei: 2 injectii la interval de 7 zile. 
La mieii care cantaresc mai putin de 12 kg se va administra 0.1 ml de Pandex 1 % / 5 kg. Se vor utiliza seringi de 0.1 ml. 

La suine - 300 µg ivermectina/kg greutate corporala. Doza recomandata de Pandex la purceii care cantaresc mai putin de 16 kg este de 0.1 ml/ 3 kg.

Se injecteaza in pliul pielii din fata sau spatele umarului la bovine si in zona gatului la ovine, caprine, suine.

Specificatii:

La bovine se vor diviza dozele mai mari de 10 ml pentru administrare in doua locuri, pentru a reduce disconfortul ocazional sau reactiile la locul injectarii. Se vor observa reactiile de la locul injectarii la bovine, care se pot datora infectiei clostridiene si vor trebui tratate agresiv cu antibioticele potrivite. 
La bovine, primele stadii de dezvoltare ale Hypoderma bovis si H.lineatum migreaza si se depun in canalul spinal si respectiv esofag. Moartea parazitului in aceste Iocuri poate determina hemoragie in canalul spinal si pareza sau esofagita edematoasa si timpanism. Reactiile pot fi evitate prin evitarea tratamentului cu Pandex in timpul perioadelor care coincid cu stadiile migratoare in zone in care parazitii sunt endemici. 
Pentru tratamentul infestatiei cu Psoroptes ovis (raia ovina) doua injectii la interval de 3 zile sunt necesare pentru a trata semnele clinice ale raiei si pentru a elimina acarienii vii. Tratamentul raiei ovine cu o singura injectie nu este recomandabil, intrucat desi poate fi observata o ameliorare mica, se poate sa nu se produca eliminarea tuturor acarienilor. In urma tratamentului ovinelor infectate trebuie avuta mare grija pentru evitarea reinfestarii, pentru ca acarienii pot fi viabili pana la 15 zile dupa ce au fost indepartati. Contactul intre turmele tratate si netratate trebuie evitat pentru cel putin 15 zile de la ultimul tratament.
Se vor evita urmatoarele practici care pot creste riscul dezvoltarii rezistentei si pot avea ca rezultat final ineficienta tratamentului: 

-    Utilizarea prea frecventa si folosirea repetata a unor antihelmintice din aceeasi clasa, pentru o perioada lunga de timp;
-    Subdozarea, care poate fi cauzata de subestimarea greutatii corporale sau de necalibrarea dispozitivelor de dozare (daca este cazul).

Cazurile clinice suspecte de rezistenta la antihelmintice trebuie investigate in continuare prin metode adecvate (ovocoproscopie, etc); Daca rezultatele testelor indica clar instalarea rezistentei fata de un anumit antihelmintic, se va utiliza un alt antihelminitc din alta clasa farmacologica si care are un mod diferit de actiune. 

Reactii adverse:

La unele bovine s-a observat un disconfort trecator dupa administrare subcutanata. Au mai fost observate cazuri rare de inflamare a tesuturilor moi de la locul injectarii. Aceste reactii au disparut fara tratament. Cand este utilizata in tratamentul bovinelor infestate cu larve de Hypoderma bovis (stadii imature), ivermectina poate induce efecte adverse severe produse de omorarea larvelor in arii vitale. Larvele ucise in canalul vertebral pot produce paralizie si mers clatinat. Larvele omorate in jurul esofagului pot produce salivatie si distensie. Aceste efecte pot fi evitate prin evitarea tratarii pentru stadiile imature imediat dupa sezonul mu tei din genul Hypoderma sau dupa stadiile de dezvoltare ale larvelor unde aceste zone pot fi afectate. 

Precautii:

Inflamarea tesutului moale poate aparea la locul injectarii. De aceea, se recomanda ca produsul sa se administreze in pliul pielii din fata sau din spatele umarului la bovine sau in zona gatului la ovine, caprine si suine. 

Utilizare in perioada de gestatie sau lactatie 

Acest produs poate fi utilizat in timpul gestatiei si lactatiei. Doze duble sau mai mari nu afecteaza negativ spermatogeneza, conceptia sau durata gestatiei sau dezvoltarea fetala. Pandex poate fi utilizat la vacile de came in orice stadiu al gestatiei sau lactatiei, laptele nefiind utilizat pentru consum uman. Dupa administrarea la femele in timpul lactatiei, s-au determinat reziduuri de ivermectina in laptele matern. Pandex nu afecteaza fertilitatea vacilor, taurilor si poate fi administrat la animale de 
orice varsta, inclusiv vitei mici. 
Pandex poate fi administrat la scroafe si oi in orice stadiu al gestatiei si lactatiei. Nu va afecta fertilitatea animalelor si poate fi administrat la orice varsta a animalelor, inclusiv la purcei mici si miei.

Depozitare: A se proteja de lumina directa, A se pastra la temperaturi mai mici de 25°C

Read moreShow less
Detalii ale produsului
A63

Fisa tehnica

Prescriptie
DA
Specii tinta
Suine, Bovine, Caprine, Ovine
Substanta activa
Ivermectina
Cale administrare
Subcutanat
Link ICMBV
http://www.icbmv.ro/prospecte/pandex%201-110303.pdf
Prospect

Meniu