Doxx-Sol 1kg

Categorie

Antibiotice solubile in apa

Producator
Specie

Suine, Pasari, Bovine

Substanta activa

Doxiciclina hiclat

Descriere

Substante active: Doxiciclina hiclat

Specii tinta: Pasari, Bovine, Suine

Indicatii:

Tratamentul urmatoarelor boli infectioase ale cailor respiratorii si ale tractului digestiv cauzate de microorganisme sensibile la doxiciclina: 

Bovine (vitei pre-rumegatori): 
- Brouhopneumonie si pleuropneumonie cauzate de Pasteurella spp., Streptococcus spp., Trueperella pyogenes, Histophilus somni si Mycoplasma spp. 

Porcine: 

- Rinita atrofica cauzata de Pasteurella multocida si Bordetella bronchiseptica
- Bronhopneumonie cauzata de Pasteurella multocida, Streptococcus suis si Mycoplasma hyorhinis
- Pleuropneumonie cauzata de Actinobacillus pleuropneumoniae,

Pui de gaina (pui de carne, pui de reproductie, puicute de inlocuire):

Infectii ale cailor respiratorii cauzate de Mycoplasma spp., Escherichia coli, Haemophilus paragallinarum si Bordetella avium
-    Enterite cauzate de Clostridium perfringens  si Clostridium colinum

Contraindicatii:

Nu se utilizeaza in cazurile de hipersensibilitate cunoscuta la tetracicline sau la oricare dintre excipienti. Nu se administreaza la animale cu insuficienta hepatica sau renala severa. 
Nu se utilizeaza daca s-a depistat o rezistenta la tetraciclina in cadrul efectivului de animale/pasari, datorita potentialului de rezistenta incrucisata. 
Nu se utilizeaza la bovinele rumegatoare.

Forma de prezentare:

Punga de 1 kg

Cale administrare: Oral

Timp asteptare:

Carne si organe: 
Vitei: 7 zile 
Porcine: 8 zile 
Pui de gaina: 5 zile 
Nu se utilizeaza la pasarile care produc sau sunt destinate sa produca oua pentru consum uman. 

Doza recomandata:

Se administreaza oral in inlocuitorul de lapte  si/sau in apa de baut. 
Bovine (vitei pre-rumegatori):

pentru utilizare in inlocuitorul de lapte: 10 mg doxiciclina hiclat (echivalentul a 20 mg de produs) / kg greutate corporala / zi, impartit in 2 administrari, timp de 3-5 zile consecutive. 

Porcine:

pentru utilizare in apa de baut : 10 mg doxiciclina hiclat (echivalentul a 20 mg de produs) / kg greutate corporala/ zi, timp de 3-5 zile consecutive. 

Pui de gaina (pui de carne, pui de reproductie, puicute de inlocuire):

pentru utilizare in apa de baut: 25 mg doxiciclina hiclat (echivalentul a 50 mg de produs)/ kg greutate corporala/ zi, timp de 3-5 zile consecutive. 

Pentru administrarea in apa de baut, cantitatea zilnica exacta de produs trebuie calculata pe baza dozei recomandate, a numarului si a greutatii animalelor care urmeaza a fi tratate, conform formulei din prospect.

Pentru o dozare corecta, greutatea corporala trebuie determinata cat mai precis posibil. 
Consumul apei medicamentate depinde de starea clinica a animalelor. Pentru a obtine dozajul corect, ar putea fi nevoie sa se ajusteze concentratia din apa de baut. 

Se recomanda utilizarea unor echipamentele de cantarire calibrate in mod corespunzator daca se utilizeaza doar partial ambalajele. Cantitatea zilnica trebuie adaugata in apa de baut astfel incat tot medicamentul sa fie consumat in 24 ore. Apa de baut medicamentata trebuie sa fie proaspat preparata la fiecare 24 ore. Se recomanda prepararea unei pre-solutii concentrate care sa nu depaseasca 100 de grame de produs per litru de apa de baut si diluarea ulterioara a acesteia pana la concentratiile terapeutice, daca este necesar. Alternativ, solutia concentrata poate fi utilizata intr-un dozator de apa cu debit proportional. Apa trebuie amestecata pana la dizolvarea completa a produsului.

lnlocuitorul de lapte: Produsul medicinal veterinar trebuie dizolvat mai intai in apa inainte de a se adauga laptele pudra. Inlocuitorul de lapte medicamentat trebuie utilizat imediat  si trebuie sa fie preparat proaspat dupa cel mult 4 ore.
Animalele care urmeaza a fi tratate trebuie sa aiba un acces suficient la sistemul de adapare pentru a se asigura un consum corespunzator de apa. Animalele nu trebuie sa aiba acces la alte surse de apa pe durata tratamentului. Dupa incheierea perioadei de tratament, sistemul de adapare trebuie curatat corespunzator pentru a se evita consumul cantitatilor ramase in doze sub-terapeutice.
Solubilitatea doxiciclinei scade in conditiile unui pH mai mare. De aceea, produsul nu ar trebui folosit in apa dura alcalina, intrucat poate aparea precipitarea, in functie de concentratia produsului. Se poate produce si o precipitare intarziata.

 

Reactii adverse:

La fel ca in cazul tuturor tetraciclinelor, in situatii rare pot aparea reactii alergice si fotosensibilitate. Daca apar reactii adverse suspectate, tratamentul trebuie intrerupt. 

Precautii:

A fost dovedita o rata ridicata de rezistenta la tetracicline a E. coli, izolata de la puii de gaina. A fost de asemenea raportata rezistenta la tetracicline a unor agenti patogeni respiratori la porcine (A. pleuropneumoniae, S. suis) si agenti patogeni la vitei (Pasteurella spp.) in unele tari din UE. 
Utilizarea produsului ar trebui sa se bazeze pe identificarea si testarea sensibilitatii agentilor patogeni vizati. Daca nu este posibil, tratamentul ar trebui sa se bazeze pe informatiile epidemiologice si cunostintele legate de sensibilitatea bacteriilor tinta la nivel de ferma sau la nivel local/regional. 
Orice utilizare a produsului care se abate de la instructiunile furnizate in RCP poate spori prevalenta bacteriilor rezistente la doxiciclin si poate scadea eficacitatea tratamentului. 
Ar trebui sa se tina seama de politicile antimicrobiene oficiale, nationale si regionale, in momentul utilizarii produsului. 
lntrucat este posibil sa nu se obtina eradicarea agentilor patogeni vizati, medicatia trebuie imbinata cu bunele practici de management, de ex. o buna igiena, ventilatie corespunzatoare, evitarea suprapopularii adaposturilor.

Utilizare in perioada de gestatie, lactatie sau in perioada de ouat 
Siguranta produsului medicinal veterinar nu a fost stabilita pe durata gestatiei sau lactatiei la scroafe. Studiile de laborator efectuate pe sobolani si iepuri nu au demonstrat efecte teratogene, feto-toxice sau materno-toxice. 
Din cauza acumularii doxiciclinei in tesutul osos tanar, utilizarea produsului trebuie limitata in timpul gestatiei si lactatiei. 
Se utilizeaza numai in conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuata de medicul veterinar responsabil. 

Depozitare: A nu se lasa la vederea si indemana copiilor, Nu necesita conditii speciale de depozitare

Read moreShow less
Detalii ale produsului
M197

Fisa tehnica

Prescriptie
DA
Specii tinta
Suine, Pasari, Bovine
Substanta activa
Doxiciclina hiclat
Cale administrare
Oral
Link ICMBV
http://www.icbmv.ro/prospecte/doxx_sol_500_200060.pdf
Prospect

Meniu