Curacef Duo 100ml
Ceftiofur, Ketoprofen
Substante active: Ceftiofur, Ketoprofen
Specii tinta: Bovine
Indicatii:
Tratamentul bolii respiratorii la bovine, cauzata de Mannheimia haemolytica si Pasteurella multocida sensibile la ceftiofur si reducerea semnelor clinice asociate inflamatiei si pirexiei.
Contraindicatii:
Nu se utilizeaza in caz de rezistenta cunoscuta la cefalosporine sau antibiotice beta-lactamice.
Nu se utilizeaza in cazurile de hipersensibilitate la ceftiofur sau la alte antibiotice beta-lactamice. Nu se utilizeaza in cazurile de hipersensibilitate la ketoprofen.
Nu se utilizeaza la pui (inclusiv pentru oua) din cauza riscurilor de raspandire a rezistentei antimicrobiene la om.
Nu se administreaza alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si corticosteroizi concomitent sau la interval mai mic de 24 de ore.
Este contraindicata utilizarea la animale care sufera de afectiuni cardiace, hepatice sau renale, unde exista posibilitatea prezentei de ulcer sau hemoragie gastrointestinala, unde este evidenta prezenta unor tulburari de coagulare a sangelui.
Forma de prezentare:
Flacoan de 100 ml ambalat in cutie de carton
Cale administrare: Intramuscular
Timp asteptare:
Carne si organe: 8 zile
Lapte: zero ore
Doza recomandata:
1 mg ceftiofur/kg greutate corporala/zi si 3 mg ketoprofen/kg greutate corporala/zi prin injectie intramusculara, de ex. 1 ml/50 kg greutate corporala la fiecare injectie. Produsul trebuie utilizat doar cand afectiunea este asociata cu semne clinice de inflamatie sau cu pirexie. Produsul poate fi administrat timp de 1 pana la 5 zile consecutive, in functie de raspunsul clinic, de la caz la caz. Pentru ca tratamentul cu antibiotice trebuie sa dureze cel putin 3- 5 zile, atunci cand inflamatia sau pirexia s-au ameliorat, medicul veterinar trebuie sa inlocuiasca produsul cu unul care contine doar ceftiofur, pentru a asigura 3-5 zile de tratament antibiotic continuu. De obicei, doar cateva animale vor avea nevoie de a patra sau a cincea injectie cu produsul combinat.
Inainte de utilizare, flaconul trebuie agitat bine timp de 20 de secunde pentru omogenizarea suspensiei. Suspensia se poate mentine mai mult timp daca este depozitata la temperaturi scazute.
Pentru a evita subdozarea, greutatea animalului trebuie stabilita cat mai exact.
Utilizatorul trebuie sa utilizeze flaconul de dimensiunea cea mai potrivita, in functie de numarul animalelor care trebuie tratate. Flacoanele de 50 ml si de 100 ml nu trebuie perforate de mai mult de 10 ori, iar cele de 250 ml mai mult de 18 ori. Utilizarea unui ac pentru aspiratie este recomandata pentru a evita perforarea excesiva a flaconului.
Specificatii:
Trebuie evitata utilizarea la animale deshidratate, hipovolemice sau hipotensive, deoarece riscul de toxicitate renala este crescut.
Reactii adverse:
In studiile de teren, produsul a fost testat la bovine cu varste incepand de la 1 luna la 12 ani fara sa se evidentieze suspiciuni cu privire la siguranta.
Reactii usoare la locul de injectare, cum ar fi edemul tisular, nedureros in majoritatea cazurilor, au fost observate frecvent in studii.
Pot sa apara foarte rar reactii de hipersensibilitate ( de ex. reactii cutanate, soc anafilactic ), fara legatura cu doza si modificari de culoare ale tesutului subcutanat si/ sau muschiului.
Intoleranta gastrica sau renala poate fi observata foarte rar la anumiti indivizi, ca si in cazul celorlalte AINS, datorita actiunii lor de inhibare a sintezei prostaglandinei.
Precautii:
In cazul aparitiei unei reactii alergice, tratamentul trebuie intrerupt.
Produsul selecteaza tulpini rezistente cum ar fi bacterii care sunt purtatoare ale beta-lactamazelor cu spectru larg (ESBL ), ceea ce constituie un risc pentru sanatatea umana, daca aceste tulpini sunt diseminate la om, de exemplu prin hrana. De aceea produsul trebuie utilizat doar pentru tratamentul cazurilor clinice care raspund slab sau care se asteapta sa raspunda slab (cu referire la cazurile extrem de acute cand tratamentul trebuie initiat fara diagnostic bacteriologic), ca prima linie de tratament. Cand inflamatia sau pirexia scad, medicul veterinar trebuie sa inlocuiasca produsul cu unul care contine doar ceftiofur, pentru a asigura 3-5 zile de tratament antibiotic continuu. Tratamentul pentru o durata potrivita este important pentru limitarea dezvoltarii rezistentei. Politicile antimicrobiene oficiale, nationale si regionale trebuie luate in considerare la utilizarea produsului. Utilizarea frecventa, inclusiv utilizarea produsului inafara instructiunilor din RCP, poate creste prevalenta acestei rezistente. De cate ori este posibil, produsul trebuie utilizat doar pe baza testului de susceptibilitate. Produsul este destinat administrarii individuale la animale. Nu se va utiliza pentru prevenirea imbolnavirilor sau ca parte a unui program de sanatate la animalele din efectiv. Tratamentul grupurilor de animale trebuie limitat la epidemiile existente, conform conditiilor de utilizare aprobate.
Utilizarea concomitenta a diureticelor sau coagulantelor trebuie sa se bazeze pe evaluarea balantei beneficiu/risc facuta de medicul veterinar.
Se va evita injectarea intraarteriala si intravenoasa.
De preferinta, a se utiliza un ac de calibru 14.
Utilizare in perioada de gestatie, Iactatie sau in perioada de ouat
Chiar daca studiile la animale de laborator cu ceftiofur si ketoprofen nu au aratat semne de teratogeneza, avort sau influenta asupra reproducerii, siguranta produsului asupra reproducerii nu a fost specific investigata la vacile gestante.
Utilizati doar pe baza evaluarii de catre medicul veterinar a balantei beneficiu/risc.
Depozitare: A nu se lasa la vederea si indemana copiilor, A nu se congela, A se pastra in ambalajul original, A se proteja de lumina directa
Fisa tehnica
- Prescriptie
- DA
- Specii tinta
- Bovine
- Substanta activa
- Ceftiofur, Ketoprofen
- Cale administrare
- Intramuscular
- Link ICMBV
- http://www.icbmv.ro/prospecte/curacef_duo_modif_9.pdf