Cerenia VL 20 ml

Categorie

Afectiuni digestive

Producator
Specie

Caini, Pisici

Substanta activa

Maropitant

Descriere

Substante active: Maropitant

Specii tinta: Caini, Pisici

Indicatii:

Caini:

  • Pentru tratamentul si prevenirea starii de greata (nausea), induse de chimioterapie;
  • Pentru prevenirea varsaturilor, cu exceptia celei induse de raul de miscare;
  • Pentru tratamentul varsaturilor in combinatie cu alte masuri de sustinere;
  • Pentru prevenirea simptomelor de greata si a vomei in perioada perioperativa si imbunatatirea recuperarii din anestezia generala dupa utilizarea receptorului agonist m-opioid, morfina.

Pisici:

  • Pentru tratamentul varsaturilor si reducerea starii de greata (nausea), cu exceptia celei induse de raul de miscare.
  • Pentru tratamentul varsaturilor in combinatie cu alte masuri de sustinere.

Forma de prezentare:

Cutie de carton cu 1 flacon de sticla de 20ml.

Cale administrare: Intravenos, Subcutanat

Doza recomandata:

Cerenia solutie injectabila trebuie sa fie injectat pe cale subcutanata sau intravenoasa, o data pe zi, la o doza de 1 mg/kg greutate corporala (1 ml/10 kg greutate corporala) pana la 5 zile consecutive.
Administrarea de Cerenia pe cale intravenoasa trebuie efectuata intr-o singura injectie fara amestecarea produsului cu oricare alt fluid.
La caini, Cerenia poate fi utilizat pentru tratamentul sau preventia vomei atat sub forma de comprimate cat si sub forma de solutie injectabila administrata o data pe zi. Cerenia solutie injectabila poate fi administrata pana la cinci zile si Cerenia comprimate, poate fi administrata pana la paisprezece zile.
Pentru prevenirea vomei, Cerenia solutie injectabila trebuie sa fie administrat cu mai mult de 1 ora in avans. Durata efectului este de aproximativ 24 de ore si, din acest motiv, tratamentul poate sa fie facut in noaptea anterioara administrarii unui produs care poate cauza emeza: ex. chimioterapie.
Deoarece variatia farmacocinetica este mare si maropitantul se acumuleaza in organism dupa administrarea zilnica repetata, doze mai mici decat cele recomandate ar putea fi suficiente pentru unii indivizi si atunci cand se repeta doza.

Specificatii:

Voma poate fi asociata cu afectiuni debilitante severe, serioase incluzand obstructii gastrointestinale; din aceasta cauza trebuie sa se stabileasca un diagnostic corespunzator.
Bunele practici veterinare recomanda ca antiemeticele sa fie utilizate in combinatie cu alte masuri veterinare si de sustinere, cum ar fi controlul dietei si terapia de substitutie cu fluide in timp ce se abordeaza cauzele ce stau la baza vomei.
Nu se recomanda utilizarea Cerenia solutie injectabila impotriva vomei datorate raului de miscare.
Caini:
Cu toate ca Cerenia a demonstrat ca este eficace atat pentru tratamentul cat si pentru preventia emezei induse de chimioterapie, s-a observat ca este mult mai eficace daca este utilizata preventiv. Din acest motiv, se recomanda administrarea antiemeticului inainte de administrarea agentului chimioterapeutic.
Pisici:
Eficienta Cerenia in reducerea starii de greata a fost demonstrata in studii unde s-a utilizat un model (inducerea starii de greata cu ajutorul xilazinei).

Reactii adverse:

Poate aparea durere la locul de injectare, la administrarea subcutanata. La pisici se observa foarte frecvent, raspunsuri la injectie, moderate catre grave (la aproximativ o treime dintre pisici).
Pot aparea reactii de tip anafilactic (edem alergic, urticarie, eritem, colaps, dispnee, mucoase palide) in cazuri foarte rare.
S-a raportat letargie in cazuri foarte rare, pe baza experientei ulterioare comercializarii.

Precautii:

Siguranta produsului medicinal veterinar nu a fost stabilita la cainii cu varsta mai mica de 8 saptamani de viata sau la pisici cu varsta mai mica de 16 saptamani si la catelele sau pisicile gestante sau in lactatie. Se utilizeaza numai in conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuata de catre medicul veterinar responsabil.
Maropitant este metabolizat la nivelul ficatului si din acest motiv trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu afectiuni hepatice. Deoarece maropitantul este acumulat in corp pe timpul perioadei de tratament de 14 zile datorita unei saturatii metabolice, monitorizarea atenta a functiilor hepatice trebuie sa fie implementata in timpul tratamentului pe termen lung.
Cerenia trebuie sa fie utilizat cu prudenta la animalele care sufera de sau au predispozitie pentru afectiuni cardiace, deoarece maropitantul are afinitate pentru canalele de ioni de Ca si K. Cresterea cu aproximativ 10% a intervalului QT al ECG a fost observata intr-un studiu efectuat pe caini Beagle, sanatosi la care s-a administrat 8mg/kg pe cale orala; totusi este putin probabil ca o astfel de crestere sa aiba semnificatie clinica.
Datorita aparitiei frecvente a durerii trecatoare, in timpul injectarii subcutanate, trebuie aplicate masuri de contentie corespunzatoare. Injectarea produsului la temperatura de refrigerare poate reduce durerea la locul injectarii.

Utilizare in perioada de gestatie, lactatie sau in perioada de ouat
Se utilizeaza numai in conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuata de medicul veterinar responsabil deoarece nu au fost realizate studii concludente de toxicitate reproductiva la nici o specie de animale.

Depozitare: Nu necesita conditii speciale de depozitare

Read moreShow less
Detalii ale produsului
DV112

Fisa tehnica

Prescriptie
DA
Specii tinta
Caini, Pisici
Substanta activa
Maropitant
Cale administrare
Subcutanat, Intravenos
Link ICMBV
https://www.ehttps://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/cerenia-epar-product-information_ro.pdfma.europa.eu/en/documents/product-information/cerenia-epar-product-information_ro.pdf
Prospect

Meniu