Cardalis 10 mg/80 mg x 30 cpr.
Benazepril, Spironolactona
Substante active: Benazepril, Spironolactona
Specii tinta: Caini
Talie: Mare
Indicatii:
Pentru tratamentul insuficientei cardiace congestive cauzata de degenerescenta valvulara cronica, la caini (cu suport diuretic, atunci cand este necesar).
Contraindicatii:
A nu se administra in perioade de gestatie si lactatie (vezi sectiunea 4.7).
A nu se administra la animalele folosite la monta sau la cele care se intentioneaza sa fie utilizate pentru monta.
A nu se administra la cainii care sufera de hipoadenocorticism, hiperpotasemie sau hiponatremie.
A nu se utiliza in combinatie cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) la cainii cu insuficienta renala.
A nu se utiliza in caz de hipersensibilitate la inhibitorii Enzimei de Conversie a Angiotensinei (inhibitorii ACE) sau la oricare din excipienti.
A nu se folosi in cazuri de insuficienta cardiaca cauzata de stenoza aortica sau pulmonara.
Forma de prezentare:
Cale administrare: Oral
Doza recomandata:
Aceasta asociere de substante active a produsului trebuie sa fie utilizata doar la cainii care necesita ambele substante active ce urmeaza sa fie administrate concomitent in aceasta doza fixa.
Cardalis comprimate masticabile trebuie administrat la caini o data pe zi, la un dozaj de 0.25 mg benazepril hidrocloric (HCl) / kg greutate vie si 2 mg spironolactona per kg greutate vie conform tabelului de mai jos.
Comprimatele trebuie administrate cu hrana, chiar pot fi amestecate cu o cantitate redusa de mancare si date inainte de masa principala sau in hrana. Comprimatele contin aroma de carne de vita pentru imbunatatirea palatabilitatii, iar studiile clinice efectuate la cainii cu degenerescenta valvulara cronica au demonstrat ca in proportie de 92% comprimatele au fost consumate in totalitate si in mod voluntar, cand au fost administrate cu/sau fara hrana.
Greutate vie | Cardalis 10 mg/80 comprimate masticabile |
20 – 40 kg | 1 cpr. |
40 – 60 kg | 1 + 1/2 cpr |
60 – 80 kg | 2 cpr |
Reactii adverse:
Foarte rar, au fost raportate voma, diareea si pruritul, in raportarile spontane.
Precautii:
Inainte de initierea tratamentului cu benazepril HCl si spironolactona, trebuie facuta o evaluare a functionarii rinichilor si a nivelului potasiului seric, mai ales la cainii in varsta care pot suferi de hipoadrenocorticism, hiperpotasemie sau hiponatremie. Spre deosebire de oameni, la caini nu s-a observat o crestere a incidentei hiperpotasemiei in cazul testelor clinice efectuate cu aceasta combinatie. Totusi, se recomanda o monitorizare regulata a functiei renale si a nivelului potasiului seric in cazul cainilor care prezinta afectiuni renale, deoarece acestia prezinta un risc crescut pentru aparitia hiperpotasemiei in perioada tratamentului cu acest produs.
Spironolactona are un efect antiandrogenic si de aceea nu se recomanda administrarea produsului la cainii in crestere.
In studiul privind siguranta la speciile tinta, a fost observata o atrofie reversibila a prostatei la cainii masculi tratati cu spironolactona la dozele recomandate.
Intrucat spironolactona sufera biotransformarea la nivel hepatic, produsul trebuie administrat cu atentie la cainii care prezinta disfunctii hepatice.
Utilizare in perioada de gestatie, lactatie sau in perioada de ouat
A nu se utiliza pe perioada gestatiei si lactatiei, deoarece pe parcursul studiilor cu benazepril (sub forma de hidroclorid) la animalele de laborator (sobolan) s-au observat efecte embriotoxice (malformatii ale tractului urinar fetal) la doze nontoxice maternale.
Depozitare: Nu necesita conditii speciale de depozitare